Mindennapi Egészség

Merülj el velünk az egészségmegőrzés, az egészséges életvitel az orvostudomány és sport világában! Hírekkel, érdekességekkel, tippekkel várunk!


A blogot a Legjobborvos.hu magánorvos kereső oldal üzemeltetője, a Mediator Pro Szolgáltató Kft. vezeti.

 

A blogunkon található információk nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj orvoshoz!

Friss topikok

Címkék

agy (1) agyvérzés (2) ailurofóbia (1) alkohol (2) alkoholfogyasztás (1) allergia (1) álmatlanság (2) alvás (6) alváshiány (1) alvásterápia (1) anorexia (1) anyajegy (1) anyatej (1) asztma (1) autómentes nap (2) bacik (1) bacilusok (1) baleset (1) boldogság (1) bőrrák (1) cannabis (1) CBD (1) cigaretta (3) cink (1) cukor (2) cukorbetegség (3) daoyin (1) demencia (1) depresszió (1) diéta (1) dohányzás (4) drog (1) Duna Maraton (1) e-cigaretta (1) e-páciens (1) éberség (2) edzés (2) egészség (12) egészségügy (4) egészségügyi startup (1) éjsz (1) éjszakai baglyok (1) életmód (1) elhízás (3) emh (1) emlőrák (1) energiaital (1) epilepszia (1) étkezés (16) európai mobilitási hét (1) Facebook (1) fagyasztott (1) fáradtság (1) fejfájás (2) felrobbanó fej szindróma (1) fertőtlenítés (1) figyelmeztető jelek (1) fitness (1) fluorid (1) fluorózis (1) fóbiák (1) fogászat (2) fogszuvasodás (1) fogyás (7) fogyókúra (4) fogyókúrás tévhitek (1) folsav (1) függőség (1) futás (2) futóverseny (2) gerinc (1) gyeresportolni.hu (1) gyümölcs (1) hal (1) hálapénz (1) hallás (1) hasfájás (1) haspuffadás (1) hát- és derékfájdalom (1) hidratáció (1) hipertenzió (1) időjárás (1) infarktus (2) influenza (2) influenza terjedése (1) innováció (1) internetfüggőség (1) ízületi gyulladás (1) jóga (1) kardiológia (1) kávéfogyasztás (1) kérdőíves kutatás (1) kerekesszék (1) kerékpár (2) későn kelők (1) kézmosás (1) koffein (1) kóla (1) konferencia (1) korán kelők (1) kórokozók (2) krónikus fáradtság (1) kullancs (1) látás (2) láz (1) láz csökkentés (1) legjobborvos.hu (1) Lyme-kór (1) magas sarkú cipő (1) magas vérnyomás (1) maraton (1) marihuána (2) meditáció (1) melanoma (1) memória (3) memória javítása (1) mentális képességek megőrzése (1) méregtelenítés (1) migrén (1) mozgás (3) munka (1) nevetés (1) nyaralás (1) omega-3 zsírsav (1) öngyilkosság (1) online időpontfoglalás (1) online marketing (1) orvos választás (1) oszteoarthritisz (1) Parkinson kór (1) penészgomba (1) pszichológia (1) rákos megbetegedések (2) ReWalk (1) rossz emlékek (1) sófogyasztás (1) SOTE (1) sport (1) sportegyesületek (1) startup (1) stressz (5) stroke (1) szem (1) szemjóga (1) szervezett sportolás (1) szív-és érrendszeri betegségek (5) szív- és érrendszer (5) szívelégtelenség (1) szívinfarktus (1) szívritmuszavar (1) szívroham (3) szoptatás (2) szűrés (1) találmány (2) tápanyagtartalom (2) táplálkozás (3) tea (3) tengerpart (1) testmozgás (1) tiszta levegő (1) Tiszta levegő - mozdulj érte! (1) tolószék (1) tüsszögés (1) üdítő (2) újra jár (1) utazás (1) vas (1) vegetáriánus (2) vércukor (1) vérnyomás (2) vezetés (1) zöldség (6) zöld tea (1) Címkefelhő

Forrás

2013.09.18. 10:32 - MindennapiEgészség

Szeptember 14-én, immáron második alkalommal rendezték meg Magyarország talán legkülönlegesebb futóversenyét, a Nomád-Baradla Underground versenyfutást.

A 16 km-es távot az Aggteleki Nemzeti Parkban kellett teljesíteni, az útvonal kuriózuma pedig a cseppkövektől díszes barlangi szakasz volt. Az izgalmas helyszínről és a verseny eredményeiről Farkas Éva Katalinnal beszélgettünk a Nomád Sport Alapítványtól.

- Honnan származik az ötlet, hogy barlangban rendezzenek futóversenyt?

A Nomád Sport Alapítvány tagjai évek óta intenzíven futnak, versenyeznek terepen és szerveznek versenyt. A közös futások alkalmával merült fel az ötlet, hogy milyen extrém, egyedülálló helyszín kerülhetne szóba, így került képbe a barlang és Aggtelek. Mivel az alapítvány tagjai és a Miskolci Futóklub több alkalommal futott már Aggtelek és környékén, és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága is rugalmasan kezelte az ötletet, így valósulhatott meg a verseny a Világörökség részének nyilvánított Baradla-barlang Vörös-tó ágában.

- Kik vesznek részt a szervezésben?

A versenyt az alapítvány tagjai szervezték meg, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának Barlangi Osztálya, a Miskolci Futóklub és lelkes önkéntesek segítségével - akiknek ezúton is szeretnénk köszönetet mondani.

- Mi a kezdeményezés célja?

Elsősorban a sportág népszerűsítése. Ezen kívül szívügyünk a gyerekek sportos életmódra nevelése, ösztönzése, tehetséggondozása. Ezért is hoztuk létre a Nomád Terepfutó Sulit, mely 3 éve működik Miskolcon, mintegy 30 csemete látogatja heti egy alkalommal az edzéseket rendszeresen. A kis csapat tagjai természetesen részt vehettek az alapítvány támogatásával a versenyen, szép eredményeket értek el. Edzőjük Zámbori Zoltán (Athos) az alapítvány elnöke elégedett a helyezésekkel. Másodsorban szeretnénk, ha minél többen megismernék Aggtelek és környékét, ezt a páratlan szépségű, csendes, nyugalmas északi szegletét az országnak. Ezért is fogtunk össze a Gömöri Gyümölcsfesztivál szervezőivel, hogy a versennyel azonos napon és helyszínen karöltve nyújtsunk komplett családi programot. A gyümölcsfesztivál kirakodóvásárán megismerhetők a helyi gyümölcsök, az abból készült csemegék, kézműves remekművek a térség falvaiból.

- Hogy fogadták az ötletet a résztvevők? Mennyire sikeres a kezdeményezés?

A verseny után néhány nappal elmondhatjuk, hogy a versenyzők elégedettek voltak, és a visszajelzések alapján azt látjuk, hogy igen nagy az érdeklődés már most a jövő évi versenyre. Már a napokban elkezdjük szervezni a 2014-es versenyt, új meglepetésekkel igyekszünk előrukkolni. A verseny igazi kuriózum a hazai rendezvények között, a nevezők névsorát elnézve azt tapasztaljuk, hogy az ország minden pontjáról megmozdultak a sportolók, sőt külföldről is voltak nevezők. Szeged, Szolnok, Pétfürdő, Balatonfüred, Szigetszentmiklós, Budapest, Debrecen, Szarvas, Gyula - ezeket a városneveket emelném ki a listából, külföldről elsősorban határmenti szlovák, illetve román versenyzők álltak rajtvonalhoz. Különösen nagy sikere volt idén a verseny előtti napon a pályabejáró barlangtúrának, ahol a nevezők és a kísérők, családtagok megismerhették a Vörös-tó barlangot a nemzeti park munkatársainak túravezetésével. A barlangtúra után a Nomád Baradla Kempingben felállított sátorban tálaltunk vacsorát a fáradt, éhes túrázóknak. A pasta party-n bőséges adagokkal, kb. 130 főnek kívántunk jó étvágyat, jó hangulatú, családias, beszélgetős este előzte meg a versenyt. Az eredményhirdetést követően a Baradla barlang koncerttermében előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők a világ egyik leghíresebb terepfutóversenyéről az UTMB-ről, valamint a sporttáplálkozásról. A futóversenyek és edzések alatti megfelelő frissítésről.

- Az idei versenyen hányan vettek részt, milyen eredmények születtek?

Több mint 200 felnőtt versenyzőt köszönthettünk a rajtnál. Az időjárás néhány nevezőt elriasztott, de szerencsére csak egy enyhe frissítő, szemerkélő esőt kaptunk a nyakunkba. Ettől függetlenül a férfiak között pályacsúcs eredmény született - Szabó Sándor 1 óra 6 perces eredménnyel futott be.  A hölgyek is szépen teljesítettek, az első helyezett Pap Csilla 1 óra 22 perc alatt ért a célba, mely szintén pályacsúcs!
A gyerekek egy tábla csokoládé "befizetésével" neveztek, összesen 35 fővel. A célban a legnagyobb siker számukra a hatalmas szelet csokoládétorta volt, mellyel pótolhatták a 2 kilométeres mezei pályán ledolgozott kalóriát.

- A jövő évi versenyről honnan értesülhet majd a sportolni vágyó közönség?

Elsősorban honlapunkat http://baradla-trail.hu/ és közösségi oldalunkat érdemes figyelni https://www.facebook.com/NomadBaradlaUndergroundTrail?ref=hl.

Jövőre is várunk mindenkit nagy szeretettel!

Szólj hozzá!

Címkék: futás futóverseny


A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr355521942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása