Tudtad, hogy a fertőző betegségek 80%-át érintés útján kapják el az emberek?
Ezért nagyon fontos a gyakori kézmosás. Valójában ez a megelőzés egyetlen hatékony módja. Ugyan vannak olyan vírusok, amelyek elég ellenállóak a fertőtlenítő szerekkel szemben is, de ezzel együtt is nagyon fontos a megfelelő kézmosás, szappannal. A szappan ugyanis feloldja a zsírt és a szennyeződéseket, amelyekben nagy koncentrációban találhatóak mikrobák.
A legtöbben evés előtt és után mosunk kezet, de mi a helyzet azokkal a baktériumokkal, amelyekkel a nap többi részében kerülünk kapcsolatba?
Philip Tierno, a New York Egyetem klinikai mikrobiológia és immunológia tanszékének igazgatója szerint egy átlagos személy mintegy 60 ezer kórokozóval érintkezik minden egyes nap, de ezeknek csak 1-2 % -a lehet veszélyes egy átlagos immunrendszerrel rendelkező emberre.
Vessünk egy pillantást azokra a helyekre és tárgyakra, amelyekkel nap, mint nap találkozunk és nagyon sok kórokozót tartalmaznak:
Fogkefe tartó
Egy 2011-es tanulmány szerint a fogkefe tartó a harmadik legbacisabb hely a házban. Ez különösen akkor igaz, ha a wc és a fürdőszoba egy helyiségben található. Ennek az oka, hogy wc öblítéskor apró, szennyezett vízcseppek szóródnak szét a levegőben. Jó ötlet ezeket a tárgyakat minden héten, magas hőfokon átmosni a mosogatógépben.
Házi kedvencek, a játékaik, és ételes táljuk
Kedvenceink és a hozzájuk tartozó tárgyak szintén lehetnek fertőzések forrásai, és akkor a tőlük származó szőrről, nyálról és egyéb dolgokról még nem is beszéltünk. Mindig mossunk kezet simogatás, etetés vagy játék után!
Kert
A gyerekek imádnak a kertben játszani és szakértők szerint immunrendszerük erősödéséhez hozzá is járul, ha bizonyos mértékig baktériumokkal érintkeznek. Azonban arra mindig ügyeljünk, hogy a vegyszerekkel, permetszerekkel állati ürülékekkel ne találkozzanak.
Hűtő
Már hallom is a kérdést: „Úgy érted, hogy az az egyik legmocskosabb hely, ahol az ételt tároljuk?” Abszolút. Rengeteg baktériumforrás lehet itt. Gondoljunk csak a lejárt tejre, romlott gyümölcsre, rosszul becsomagolt húsra, szószokra. A hűtőben és konyhában tehát rengeteg olyan kórokozó lehet, amely gyomorpanaszokhoz, esetleg szalmonellához vezethet. Megelőzni ezt az ételek megfelelő tárolásával és a hűtő rendszeres tisztításával lehet.
Padló
Gondoljunk csak bele mi mindennel találkozik a padló. Por, cipőtalp, kifröccsent étel, házi kedvencek, stb. A szőnyegben, padlószőnyegben ezeken kívül lehet penész, poratka, apró rovarok. Hosszú távon ezek vezethetnek allergiához, asztmás rohamokhoz is.
Állóvizek
Sok gyerek imádja a vizet, legyen az egy tó vagy csak egy pocsolya eső után. Vigyázzunk, ezek is könnyen válhatnak baktériumok olvasztótégelyévé!
Bevásárlóközpontok
Egy olyan hely, ahol sok ember megfordul, sok bacit is jelent. De pontosan mely helyeken is érzik magukat otthon leginkább a plázában ezek a kis élőlények? A mozgólépcső kapaszkodó, lift gombok, ATM-ek, nyílvános mellékhelyiségek tartoznak a „legveszélyesebb” pontok közé, ráadásul ezeket nem is tisztítják rendszeresen.
Nagyon fontos, hogy a gyerekeknek megtanítsuk a kézmosás fontosságára és annak helyes technikájára. Mindig meleg vízzel és szappannal mossuk a kezünket, legalább 20 másodpercen keresztül! Mindig bizonyosodjunk meg arról is, hogy az ujjak között és a köröm alatt sem maradt piszok. Bár a kézi fertőtlenítők is hasznosak és jó alternatívát kínálnak, a folyóvízzel és szappannal való kézmosás még mindig a fertőzések megelőzésének legjobb módja.
Reméljük csak annyira ijesztettünk meg, hogy komolyabban vedd a kézmosást. :)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.