Mindennapi Egészség

Merülj el velünk az egészségmegőrzés, az egészséges életvitel az orvostudomány és sport világában! Hírekkel, érdekességekkel, tippekkel várunk!


A blogot a Legjobborvos.hu magánorvos kereső oldal üzemeltetője, a Mediator Pro Szolgáltató Kft. vezeti.

 

A blogunkon található információk nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj orvoshoz!

Friss topikok

Címkék

agy (1) agyvérzés (2) ailurofóbia (1) alkohol (2) alkoholfogyasztás (1) allergia (1) álmatlanság (2) alvás (6) alváshiány (1) alvásterápia (1) anorexia (1) anyajegy (1) anyatej (1) asztma (1) autómentes nap (2) bacik (1) bacilusok (1) baleset (1) boldogság (1) bőrrák (1) cannabis (1) CBD (1) cigaretta (3) cink (1) cukor (2) cukorbetegség (3) daoyin (1) demencia (1) depresszió (1) diéta (1) dohányzás (4) drog (1) Duna Maraton (1) e-cigaretta (1) e-páciens (1) éberség (2) edzés (2) egészség (12) egészségügy (4) egészségügyi startup (1) éjsz (1) éjszakai baglyok (1) életmód (1) elhízás (3) emh (1) emlőrák (1) energiaital (1) epilepszia (1) étkezés (16) európai mobilitási hét (1) Facebook (1) fagyasztott (1) fáradtság (1) fejfájás (2) felrobbanó fej szindróma (1) fertőtlenítés (1) figyelmeztető jelek (1) fitness (1) fluorid (1) fluorózis (1) fóbiák (1) fogászat (2) fogszuvasodás (1) fogyás (7) fogyókúra (4) fogyókúrás tévhitek (1) folsav (1) függőség (1) futás (2) futóverseny (2) gerinc (1) gyeresportolni.hu (1) gyümölcs (1) hal (1) hálapénz (1) hallás (1) hasfájás (1) haspuffadás (1) hát- és derékfájdalom (1) hidratáció (1) hipertenzió (1) időjárás (1) infarktus (2) influenza (2) influenza terjedése (1) innováció (1) internetfüggőség (1) ízületi gyulladás (1) jóga (1) kardiológia (1) kávéfogyasztás (1) kérdőíves kutatás (1) kerekesszék (1) kerékpár (2) későn kelők (1) kézmosás (1) koffein (1) kóla (1) konferencia (1) korán kelők (1) kórokozók (2) krónikus fáradtság (1) kullancs (1) látás (2) láz (1) láz csökkentés (1) legjobborvos.hu (1) Lyme-kór (1) magas sarkú cipő (1) magas vérnyomás (1) maraton (1) marihuána (2) meditáció (1) melanoma (1) memória (3) memória javítása (1) mentális képességek megőrzése (1) méregtelenítés (1) migrén (1) mozgás (3) munka (1) nevetés (1) nyaralás (1) omega-3 zsírsav (1) öngyilkosság (1) online időpontfoglalás (1) online marketing (1) orvos választás (1) oszteoarthritisz (1) Parkinson kór (1) penészgomba (1) pszichológia (1) rákos megbetegedések (2) ReWalk (1) rossz emlékek (1) sófogyasztás (1) SOTE (1) sport (1) sportegyesületek (1) startup (1) stressz (5) stroke (1) szem (1) szemjóga (1) szervezett sportolás (1) szív-és érrendszeri betegségek (5) szív- és érrendszer (5) szívelégtelenség (1) szívinfarktus (1) szívritmuszavar (1) szívroham (3) szoptatás (2) szűrés (1) találmány (2) tápanyagtartalom (2) táplálkozás (3) tea (3) tengerpart (1) testmozgás (1) tiszta levegő (1) Tiszta levegő - mozdulj érte! (1) tolószék (1) tüsszögés (1) üdítő (2) újra jár (1) utazás (1) vas (1) vegetáriánus (2) vércukor (1) vérnyomás (2) vezetés (1) zöldség (6) zöld tea (1) Címkefelhő

Forrás

2013.12.07. 10:16 - MindennapiEgészség

Elég gyakran mosol kezet? Csak mert a kezednél koszosabb helyet nehezen találsz!

Tudtad, hogy a fertőző betegségek 80%-át érintés útján kapják el az emberek?
Ezért nagyon fontos a gyakori kézmosás. Valójában ez a megelőzés egyetlen hatékony módja. Ugyan vannak olyan vírusok, amelyek elég ellenállóak a fertőtlenítő szerekkel szemben is, de ezzel együtt is nagyon fontos a megfelelő kézmosás, szappannal. A szappan ugyanis feloldja a zsírt és a szennyeződéseket, amelyekben nagy koncentrációban találhatóak mikrobák.

A legtöbben evés előtt és után mosunk kezet, de mi a helyzet azokkal a baktériumokkal, amelyekkel a nap többi részében kerülünk kapcsolatba?
Philip Tierno, a New York Egyetem klinikai mikrobiológia és immunológia tanszékének igazgatója szerint egy átlagos személy mintegy 60 ezer kórokozóval érintkezik minden egyes nap, de ezeknek csak 1-2 % -a lehet veszélyes egy átlagos immunrendszerrel rendelkező emberre.

clean-hands-white-sink-v_SM.jpg

Vessünk egy pillantást azokra a helyekre és tárgyakra, amelyekkel nap, mint nap találkozunk és nagyon sok kórokozót tartalmaznak:

Fogkefe tartó

Egy 2011-es tanulmány szerint a fogkefe tartó a harmadik legbacisabb hely a házban. Ez különösen akkor igaz, ha a wc és a fürdőszoba egy helyiségben található. Ennek az oka, hogy wc öblítéskor apró, szennyezett vízcseppek szóródnak szét a levegőben. Jó ötlet ezeket a tárgyakat minden héten, magas hőfokon átmosni a mosogatógépben.

Házi kedvencek, a játékaik, és ételes táljuk

Kedvenceink és a hozzájuk tartozó tárgyak szintén lehetnek fertőzések forrásai, és akkor a tőlük származó szőrről, nyálról és egyéb dolgokról még nem is beszéltünk. Mindig mossunk kezet simogatás, etetés vagy játék után!

Kert

A gyerekek imádnak a kertben játszani és szakértők szerint immunrendszerük erősödéséhez hozzá is járul, ha bizonyos mértékig baktériumokkal érintkeznek. Azonban arra mindig ügyeljünk, hogy a vegyszerekkel, permetszerekkel állati ürülékekkel ne találkozzanak.

Hűtő

Már hallom is a kérdést: „Úgy érted, hogy az az egyik legmocskosabb hely, ahol az ételt tároljuk?” Abszolút. Rengeteg baktériumforrás lehet itt. Gondoljunk csak a lejárt tejre, romlott gyümölcsre, rosszul becsomagolt húsra, szószokra. A hűtőben és konyhában tehát rengeteg olyan kórokozó lehet, amely gyomorpanaszokhoz, esetleg szalmonellához vezethet. Megelőzni ezt az ételek megfelelő tárolásával és a hűtő rendszeres tisztításával lehet.

Padló

Gondoljunk csak bele mi mindennel találkozik a padló. Por, cipőtalp, kifröccsent étel, házi kedvencek,  stb. A szőnyegben, padlószőnyegben ezeken kívül lehet penész, poratka, apró rovarok. Hosszú távon ezek vezethetnek allergiához, asztmás rohamokhoz is.

Állóvizek

Sok gyerek imádja a vizet, legyen az egy tó vagy csak egy pocsolya eső után. Vigyázzunk, ezek is könnyen válhatnak baktériumok olvasztótégelyévé!

Bevásárlóközpontok

Egy olyan hely, ahol sok ember megfordul, sok bacit is jelent. De pontosan mely helyeken is érzik magukat otthon leginkább a plázában ezek a kis élőlények? A mozgólépcső kapaszkodó, lift gombok, ATM-ek, nyílvános mellékhelyiségek tartoznak a „legveszélyesebb” pontok közé, ráadásul ezeket nem is tisztítják rendszeresen.


Nagyon fontos, hogy a gyerekeknek megtanítsuk a kézmosás fontosságára és annak helyes technikájára. Mindig meleg vízzel és szappannal mossuk a kezünket, legalább 20 másodpercen keresztül! Mindig bizonyosodjunk meg arról is, hogy az ujjak között és a köröm alatt sem maradt piszok. Bár a kézi fertőtlenítők is hasznosak és jó alternatívát kínálnak, a folyóvízzel és szappannal való kézmosás még mindig a fertőzések megelőzésének legjobb módja.

Reméljük csak annyira ijesztettünk meg, hogy komolyabban vedd a kézmosást. :)

Szólj hozzá!

Címkék: kézmosás kórokozók fertőtlenítés bacilusok bacik


A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr945679878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása