A súlyos koffeinfüggőknél, akik naponta legalább három csésze kávét isznak, kétszer akkora a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a túlsúlyosaknál és az elhízottaknál még nagyobb lehet a kockázat.
A rendszeres kávéfogyasztás az úgynevezett prediabétesz, tehát a 2-es típusú cukorbetegség korai formájának kockázatát is növeli azoknál, akiknek a szervezete lassan bontja le a koffeint, és magas vérnyomásban szenvednek.
Az olasz kutatócsoport összesen 1 180 főt vett górcső alá, akik közül mindenki 18 és 45 év közötti volt, illetve egyes stádiumú magas vérnyomással éltek – cukorbetegségük azonban nem volt.
Közülük a kávéfogyasztók 87 százaléka napi 1-2 csészével ivott, 13 százalékuk pedig ennél többet. 42 százalékuk szervezete lassan dolgozta fel a koffeint, míg 58 százalékuké lassan. A hat év alatt a résztvevők 24 százalékánál alakult ki prediabétesz.
A mértékletes kávéfogyasztóknak 34 százalékkal volt nagyobb esélyük a betegségre, míg a súlyos koffeinfüggőknél ez az arány 50 százalékra nőtt – ám a kávéhoz köthető kockázatnövekedés csakis azoknál jelentkezett, akik lassan dolgozták fel a koffeint.
„Az életmódbeli tényezők igen fontosak a fiatal magasvérnyomás-betegek kilátásainak felmérésekor” – fogalmazott Dr. Lucio Mos, az udinei San Daniele Szívkórház munkatársa. „Most már tudjuk, hogy a kávé prediabéteszre gyakorolt hatása két rizikófaktor függvénye: a napi kávémennyiségé és az egyén genetikai hátteréé” – pontosított a szakértő, aki szerint a CYP1A2 nevű gén feltérképezése jelentheti a kulcsot utóbbinak a „megfejtéséhez”.
Forrás: Medipress.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.