Mindennapi Egészség

Merülj el velünk az egészségmegőrzés, az egészséges életvitel az orvostudomány és sport világában! Hírekkel, érdekességekkel, tippekkel várunk!


A blogot a Legjobborvos.hu magánorvos kereső oldal üzemeltetője, a Mediator Pro Szolgáltató Kft. vezeti.

 

A blogunkon található információk nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj orvoshoz!

Friss topikok

Címkék

agy (1) agyvérzés (2) ailurofóbia (1) alkohol (2) alkoholfogyasztás (1) allergia (1) álmatlanság (2) alvás (6) alváshiány (1) alvásterápia (1) anorexia (1) anyajegy (1) anyatej (1) asztma (1) autómentes nap (2) bacik (1) bacilusok (1) baleset (1) boldogság (1) bőrrák (1) cannabis (1) CBD (1) cigaretta (3) cink (1) cukor (2) cukorbetegség (3) daoyin (1) demencia (1) depresszió (1) diéta (1) dohányzás (4) drog (1) Duna Maraton (1) e-cigaretta (1) e-páciens (1) éberség (2) edzés (2) egészség (12) egészségügy (4) egészségügyi startup (1) éjsz (1) éjszakai baglyok (1) életmód (1) elhízás (3) emh (1) emlőrák (1) energiaital (1) epilepszia (1) étkezés (16) európai mobilitási hét (1) Facebook (1) fagyasztott (1) fáradtság (1) fejfájás (2) felrobbanó fej szindróma (1) fertőtlenítés (1) figyelmeztető jelek (1) fitness (1) fluorid (1) fluorózis (1) fóbiák (1) fogászat (2) fogszuvasodás (1) fogyás (7) fogyókúra (4) fogyókúrás tévhitek (1) folsav (1) függőség (1) futás (2) futóverseny (2) gerinc (1) gyeresportolni.hu (1) gyümölcs (1) hal (1) hálapénz (1) hallás (1) hasfájás (1) haspuffadás (1) hát- és derékfájdalom (1) hidratáció (1) hipertenzió (1) időjárás (1) infarktus (2) influenza (2) influenza terjedése (1) innováció (1) internetfüggőség (1) ízületi gyulladás (1) jóga (1) kardiológia (1) kávéfogyasztás (1) kérdőíves kutatás (1) kerekesszék (1) kerékpár (2) későn kelők (1) kézmosás (1) koffein (1) kóla (1) konferencia (1) korán kelők (1) kórokozók (2) krónikus fáradtság (1) kullancs (1) látás (2) láz (1) láz csökkentés (1) legjobborvos.hu (1) Lyme-kór (1) magas sarkú cipő (1) magas vérnyomás (1) maraton (1) marihuána (2) meditáció (1) melanoma (1) memória (3) memória javítása (1) mentális képességek megőrzése (1) méregtelenítés (1) migrén (1) mozgás (3) munka (1) nevetés (1) nyaralás (1) omega-3 zsírsav (1) öngyilkosság (1) online időpontfoglalás (1) online marketing (1) orvos választás (1) oszteoarthritisz (1) Parkinson kór (1) penészgomba (1) pszichológia (1) rákos megbetegedések (2) ReWalk (1) rossz emlékek (1) sófogyasztás (1) SOTE (1) sport (1) sportegyesületek (1) startup (1) stressz (5) stroke (1) szem (1) szemjóga (1) szervezett sportolás (1) szív-és érrendszeri betegségek (5) szív- és érrendszer (5) szívelégtelenség (1) szívinfarktus (1) szívritmuszavar (1) szívroham (3) szoptatás (2) szűrés (1) találmány (2) tápanyagtartalom (2) táplálkozás (3) tea (3) tengerpart (1) testmozgás (1) tiszta levegő (1) Tiszta levegő - mozdulj érte! (1) tolószék (1) tüsszögés (1) üdítő (2) újra jár (1) utazás (1) vas (1) vegetáriánus (2) vércukor (1) vérnyomás (2) vezetés (1) zöldség (6) zöld tea (1) Címkefelhő

Forrás

2014.09.28. 15:22 - MindennapiEgészség

Az e-cigaretta nem segít leszokni a dohányzásról

Noha az elektromos cigarettát sokhelyütt dohányzásról történő leszokást segítő eszközként hirdetik, valójában nem járul hozzá a káros szenvedély felszámolásához – derül ki egy friss kutatásból.

ID-100264068.jpg

A rákbetegekre irányuló vizsgálat során bebizonyosodott, hogy az e-cigarettát használók több sikertelen kísérletet tesznek a leszokásra, mint azok, akik nem alkalmazzák ezt az eszközt. A Cancer című szaklapban megjelent eredmények alapján tehát kétséges, hogy a elektromos cigaretta bárkinek is segít. 

A szerzők megállapították, hogy a leszokni kívánó rákbetegek körében évente háromszorosára nő az e-cigaretta iránti kereslet. A New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Centre munkatársai 1 074 pácienst vontak be a felmérésbe, akik 2012-ben és 2013-ban jelentkeztek a leszoktató programra. Az elektromos cigarettát használók aránya 10,6 százalékról 38,5-re gyarapodott. 

A jelentkezéskor világossá vált, hogy az eszközt alkalmazók nagyobb valószínűséggel voltak nikotinfüggők, korábban többször próbálkoztak már a leszokással, illetve több volt közöttük a tüdő-, a fej- és a nyakrákos. A követési időszakban hasonló volt a hétnapos önmegtartóztatási ráta az e-cigarettát használók és nem használók között: 44,4, valamint 43,1 százalék. 

„A teljes lakossággal párhuzamosan megállapíthattuk, hogy a rákbetegek körében is nőtt az elektromos cigarettát szívók aránya az elmúlt két évben” – fogalmazott Dr. Jamie Ostroff, aki szerint felvilágosító kampányokra lenne szükség a témával kapcsolatban.

 

Forrás: Medipress.hu

2 komment

Címkék: dohányzás cigaretta e-cigaretta


A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr436738923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

izetta 2014.09.28. 23:07:10

"Az e-cigaretta nem segít leszokni a dohányzásról" Ilyen általános érvényű kinyilatkoztató címet adni egy erősen szenvedélybeteg, nikotinfüggő környezetben végzett vizsgálatnak, felháborító. A tanulmány létezik, a következtetések viszont megalapozatlanok. Rákos betegek leszokását vizsgálja, akik mindeddig nem tették le a cigarettát, holott már régóta ismert a betegségük. Tehát a diagnosztizálás után akár e-cigarettával leszokottakat a tanulmány nem veszi figyelembe. Olyan erős dohányosok körében vizsgálják a leszokottak arányát, akik már többször megpróbáltak leszokni, eredménytelenül. Normális, leszokni kívánó dohányosok körében végzett vizsgálatok tanúsága szerint az e-cigarettával érték el a legjobb tartós (12 hónapos) eredményeket.

Silvius B. Dabis 2014.09.29. 11:34:47

Akkor csak egy történet a sok millió cáfolat közül - a sajátom. 22 évig dohányoztam masszív napi doboz, néha másfél, vagy kettő is elment. Egyszer leszoktam 2 hónapra, egyszer fél évre saját akaraterőből. Amikor az első eldobható e-cigimet megvettem (egy forgatás miatt, ahonnan nem tudtam kiszaladni több órán keresztül cigizni) még mosolyogtam rajta, hogy ezzel tényleg nem lehet leszokni, de a problémámat aznap megoldotta. Pótolta a kiesett cigiket. Másnap kifogyott a kis bénaság és el kezdett hiányozni a gőzölés szabadsága, hogy bárhol szívhatom. Kerestem egy boltot a neten, ahol vaporátorokat árultak, még aznap este elmentem és megvettem az első komolyabb kazánt és akkumulátort. Nem akartam leszokni a dohányzásról!!! Csupán egy költségcsökkentő megoldást kerestem, de képzeljétek el, ettől a naptól kezdve (és ennek már 2.5 éve) nem dohányzom! A vapelés, az új szenvedély nemcsak bőven pótolja a cigarettát, hanem egy sokkal intenzívebb, nagyobb, jobb élményt ad. Arról nem is beszéltem még, hogy jelentősen kevésbé káros, nem rákkeltő, hihetetlenül olcsóbb, nem büdös, sokkal változatosabb ízeket tudok kikeverni és fizikailag sokkal jobban érzem magam azóta.
süti beállítások módosítása