Mindennapi Egészség

Merülj el velünk az egészségmegőrzés, az egészséges életvitel az orvostudomány és sport világában! Hírekkel, érdekességekkel, tippekkel várunk!


A blogot a Legjobborvos.hu magánorvos kereső oldal üzemeltetője, a Mediator Pro Szolgáltató Kft. vezeti.

 

A blogunkon található információk nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj orvoshoz!

Friss topikok

Címkék

agy (1) agyvérzés (2) ailurofóbia (1) alkohol (2) alkoholfogyasztás (1) allergia (1) álmatlanság (2) alvás (6) alváshiány (1) alvásterápia (1) anorexia (1) anyajegy (1) anyatej (1) asztma (1) autómentes nap (2) bacik (1) bacilusok (1) baleset (1) boldogság (1) bőrrák (1) cannabis (1) CBD (1) cigaretta (3) cink (1) cukor (2) cukorbetegség (3) daoyin (1) demencia (1) depresszió (1) diéta (1) dohányzás (4) drog (1) Duna Maraton (1) e-cigaretta (1) e-páciens (1) éberség (2) edzés (2) egészség (12) egészségügy (4) egészségügyi startup (1) éjsz (1) éjszakai baglyok (1) életmód (1) elhízás (3) emh (1) emlőrák (1) energiaital (1) epilepszia (1) étkezés (16) európai mobilitási hét (1) Facebook (1) fagyasztott (1) fáradtság (1) fejfájás (2) felrobbanó fej szindróma (1) fertőtlenítés (1) figyelmeztető jelek (1) fitness (1) fluorid (1) fluorózis (1) fóbiák (1) fogászat (2) fogszuvasodás (1) fogyás (7) fogyókúra (4) fogyókúrás tévhitek (1) folsav (1) függőség (1) futás (2) futóverseny (2) gerinc (1) gyeresportolni.hu (1) gyümölcs (1) hal (1) hálapénz (1) hallás (1) hasfájás (1) haspuffadás (1) hát- és derékfájdalom (1) hidratáció (1) hipertenzió (1) időjárás (1) infarktus (2) influenza (2) influenza terjedése (1) innováció (1) internetfüggőség (1) ízületi gyulladás (1) jóga (1) kardiológia (1) kávéfogyasztás (1) kérdőíves kutatás (1) kerekesszék (1) kerékpár (2) későn kelők (1) kézmosás (1) koffein (1) kóla (1) konferencia (1) korán kelők (1) kórokozók (2) krónikus fáradtság (1) kullancs (1) látás (2) láz (1) láz csökkentés (1) legjobborvos.hu (1) Lyme-kór (1) magas sarkú cipő (1) magas vérnyomás (1) maraton (1) marihuána (2) meditáció (1) melanoma (1) memória (3) memória javítása (1) mentális képességek megőrzése (1) méregtelenítés (1) migrén (1) mozgás (3) munka (1) nevetés (1) nyaralás (1) omega-3 zsírsav (1) öngyilkosság (1) online időpontfoglalás (1) online marketing (1) orvos választás (1) oszteoarthritisz (1) Parkinson kór (1) penészgomba (1) pszichológia (1) rákos megbetegedések (2) ReWalk (1) rossz emlékek (1) sófogyasztás (1) SOTE (1) sport (1) sportegyesületek (1) startup (1) stressz (5) stroke (1) szem (1) szemjóga (1) szervezett sportolás (1) szív-és érrendszeri betegségek (5) szív- és érrendszer (5) szívelégtelenség (1) szívinfarktus (1) szívritmuszavar (1) szívroham (3) szoptatás (2) szűrés (1) találmány (2) tápanyagtartalom (2) táplálkozás (3) tea (3) tengerpart (1) testmozgás (1) tiszta levegő (1) Tiszta levegő - mozdulj érte! (1) tolószék (1) tüsszögés (1) üdítő (2) újra jár (1) utazás (1) vas (1) vegetáriánus (2) vércukor (1) vérnyomás (2) vezetés (1) zöldség (6) zöld tea (1) Címkefelhő

Forrás

2014.11.11. 11:38 - MindennapiEgészség

Feltárták az agy ízleléssel kapcsolatos titkait

ID-100189199.jpgAmerikai kutatók kimutatták, hogy az agy speciális idegsejtekkel rendelkezik az öt ízkategória, a sós, a keserű, a savanyú, az édes és az umami, mindegyikének érzékelésére.

A Nature legújabb számában megjelent kutatás hosszú évek óta tartó vitát zár le azzal kapcsolatban, hogyan érzékeli az agyunk az ízeket.

A Columbia Egyetem kutatócsoportja kimutatta, hogy a nyelven található külön ízérzékelőknek megvan a párjuk az agyban. A szakértők azt remélik, hogy a felfedezés segítségével sikerülhet visszafordítani az idős emberekben bekövetkező ízérzékelés-vesztést.

Csupán tévhit, hogy kizárólag a nyelvünk hegyén érzékeljük az édes ízt. A nyelv egészén elszórt körülbelül 8000 ízlelőbimbó mindegyike képes az ízek teljes palettájának érzékelésére. Az ízlelőbimbókban lévő specializálódott sejtek azonban úgy vannak hangolva, hogy külön a sós, a keserű, a savanyú, az édes vagy az umami ízt érzékeljék. Amikor érzékelik a jelzést, üzenetet küldenek az agynak. Azt azonban nem tudták pontosan a kutatók, hogyan kezeli az agy ezeket az információkat.

A Columbia Egyetem szakértői úgy módosítottak kísérleti egereket, hogy ízérzékelő idegsejtjeik aktiválódáskor foszforeszkáljanak. Ezután endoszkópjukat ráállították a mélyen az agyalapban található idegsejtekre. Az állatokat olyan vegyületekkel táplálták, amelyek sós, keserű, savanyú, édes vagy umami reakciót váltottak ki a nyelven, és a kutatók megfigyelték a változást az agyban. Kiderült, hogy „beprogramozott” kapcsolat van a nyelv és az agy között.

„A sejtek csodálatosan rá voltak hangolva arra, hogy megkülönböztessék az egyes ízminőségeket, vagyis a nyelvünkben lévő sejtek természete és az agyban az általuk képviselt minőség között szép párosítás fedezhető fel” – magyarázta Charles Zuker professzor.

Ez pedig ellentmond annak a másik elképzelésnek, hogy az agysejtek több ízre is reagálnak.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr596886685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.