Mindennapi Egészség

Merülj el velünk az egészségmegőrzés, az egészséges életvitel az orvostudomány és sport világában! Hírekkel, érdekességekkel, tippekkel várunk!


A blogot a Legjobborvos.hu magánorvos kereső oldal üzemeltetője, a Mediator Pro Szolgáltató Kft. vezeti.

 

A blogunkon található információk nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj orvoshoz!

Friss topikok

Címkék

agy (1) agyvérzés (2) ailurofóbia (1) alkohol (2) alkoholfogyasztás (1) allergia (1) álmatlanság (2) alvás (6) alváshiány (1) alvásterápia (1) anorexia (1) anyajegy (1) anyatej (1) asztma (1) autómentes nap (2) bacik (1) bacilusok (1) baleset (1) boldogság (1) bőrrák (1) cannabis (1) CBD (1) cigaretta (3) cink (1) cukor (2) cukorbetegség (3) daoyin (1) demencia (1) depresszió (1) diéta (1) dohányzás (4) drog (1) Duna Maraton (1) e-cigaretta (1) e-páciens (1) éberség (2) edzés (2) egészség (12) egészségügy (4) egészségügyi startup (1) éjsz (1) éjszakai baglyok (1) életmód (1) elhízás (3) emh (1) emlőrák (1) energiaital (1) epilepszia (1) étkezés (16) európai mobilitási hét (1) Facebook (1) fagyasztott (1) fáradtság (1) fejfájás (2) felrobbanó fej szindróma (1) fertőtlenítés (1) figyelmeztető jelek (1) fitness (1) fluorid (1) fluorózis (1) fóbiák (1) fogászat (2) fogszuvasodás (1) fogyás (7) fogyókúra (4) fogyókúrás tévhitek (1) folsav (1) függőség (1) futás (2) futóverseny (2) gerinc (1) gyeresportolni.hu (1) gyümölcs (1) hal (1) hálapénz (1) hallás (1) hasfájás (1) haspuffadás (1) hát- és derékfájdalom (1) hidratáció (1) hipertenzió (1) időjárás (1) infarktus (2) influenza (2) influenza terjedése (1) innováció (1) internetfüggőség (1) ízületi gyulladás (1) jóga (1) kardiológia (1) kávéfogyasztás (1) kérdőíves kutatás (1) kerekesszék (1) kerékpár (2) későn kelők (1) kézmosás (1) koffein (1) kóla (1) konferencia (1) korán kelők (1) kórokozók (2) krónikus fáradtság (1) kullancs (1) látás (2) láz (1) láz csökkentés (1) legjobborvos.hu (1) Lyme-kór (1) magas sarkú cipő (1) magas vérnyomás (1) maraton (1) marihuána (2) meditáció (1) melanoma (1) memória (3) memória javítása (1) mentális képességek megőrzése (1) méregtelenítés (1) migrén (1) mozgás (3) munka (1) nevetés (1) nyaralás (1) omega-3 zsírsav (1) öngyilkosság (1) online időpontfoglalás (1) online marketing (1) orvos választás (1) oszteoarthritisz (1) Parkinson kór (1) penészgomba (1) pszichológia (1) rákos megbetegedések (2) ReWalk (1) rossz emlékek (1) sófogyasztás (1) SOTE (1) sport (1) sportegyesületek (1) startup (1) stressz (5) stroke (1) szem (1) szemjóga (1) szervezett sportolás (1) szív-és érrendszeri betegségek (5) szív- és érrendszer (5) szívelégtelenség (1) szívinfarktus (1) szívritmuszavar (1) szívroham (3) szoptatás (2) szűrés (1) találmány (2) tápanyagtartalom (2) táplálkozás (3) tea (3) tengerpart (1) testmozgás (1) tiszta levegő (1) Tiszta levegő - mozdulj érte! (1) tolószék (1) tüsszögés (1) üdítő (2) újra jár (1) utazás (1) vas (1) vegetáriánus (2) vércukor (1) vérnyomás (2) vezetés (1) zöldség (6) zöld tea (1) Címkefelhő

Forrás

2013.08.14. 06:10 - MindennapiEgészség

Mi az a Dao Yin?

Mai cikkünkben egy jelenleg még kevésbé ismert mozgásformát mutatunk be: A Dao Yint. A cikket a Chitra Jógastúdió (www.chitrajogastudio) oktatói írták a Mindennapi Egészség olvasóinak! 

A Dao Yin kínai gerinctorna az utóbbi években vált ismertté nálunk, viszonylag kevesen oktatják, de néhány helyen már lehet találni meghirdetett órákat, érdemes tehát megismerkedni ezzel a mozgásformával.

A Dao Yin érdekessége, hogy nem önálló mozgástípus, hanem egy komplett rendszer szerves része: a hagyományos kínai orvoslás egyik lényeges terápiás eszköze. A  DaoYin a Han dinasztia idején jelent meg, üzenete a jobb egészség elérése, az élet minőségivé tétele és élvezete volt már akkor is. A legrégebbi idevonatkozó írásos emlékek pontosan, lényegretörően mutatják be a torna lényegét: ilyen a dél-kínai selyemre írt Daoyin Tu (gyakorlatok képekben),a bambuszra jegyzett Yinshu (A nyújtás könyve) . A Daoyin Tut egy arisztokrata feleségének sírjában találták Kr. előtt 168-ban, 44 színes emberi alakot ábrázol, akik gyógyító gyakorlatokat végeznek. Nagyrészt álló helyzetben mutatnak be mozdulatokat, melyek ritmikus mozgást feltételeznek a rajzok alapján például "medvelépést", vagy a "madár nyújtózkodik" nevűt. A Yinshu csak szövegből áll, Kr. előtt 186-ban találták meg, szintén egy sírban. Mintegy 100 gyakorlatot ír le,  egészségóvó tanácsokat ad higiéniára, táplálkozásra és mozgásra vonatkozólag, valamint a betegségek okait is magyarázza. A szöveg írója Pengzu maga állítólag 800 évig élt.

A Dao Yin kínai gerinctornánál a test mozgatása az eszköz az egészség eléréséhez, szoros összhangban a légzés szabályozásával, tulajdonképpen mozgás-légzés terápia, amely nemcsak átmozgat, de valóban gyógyít.

A kínai gyógyászat  szemlélete szerint az egészség a Qi szabad áramlásától függ: a szervek ekkor jóltápláltak, a szervezet minden része harmonikusan működik. Ha a Qi áramlásában akadály mutatkozik, akkor vagyunk betegek. A Qit háromféle módon lehet mozgatni: mozgással, légzéssel,tudattal. A kínai mozgáskultúrában minhárom elem megjelenik.

A Dao Yin tulajdonképpen egy "gyűjtő megnevezése" az összes kínai mozgás-légzés gyakorlatnak. Az idők során a sokféle mozgásforma iskolákba tömörült, az alapján, hogy mely mester mit hangsúlyozott ki a mozgáson belül.

Alapvetően külső és belső iskolák jöttek létre. A belső iskolák a tudat és légzés segítségével mozgatják a Qit, a külső iskolák a mozgás szerepét tartják lényegesnek.

A WuShuang Dao Yin a külső iskolákhoz tartozik, olyan irányzat, amely a középpontba a gerinc egészségét helyezi, ebben egyedülálló az irányzaton belül, maga a megnevezés is (WuShuang= egyedülálló) ezt jelenti.

Ez a fajta torna mindenkinek ajánlható, hiszen a gyakorlatok mindegyikének vannak egyszerű  és összetettebb, valódi elmélyülést igénylő változatai. Viszont az egyszerű alapgyakorlatok is maximálisan jó hatással vannak a gerincre.

Egy Dao Yin órán végzünk dinamikus, statikus gyakorlatokat és meridiángyakorlatokat is. Ez utóbbi azért lényeges, mert a gerinc a test része és mint ilyen, helyes működése az egész szervezet egészségével, összhangjával szorosan összefügg. A meridiánokban áramló Qi stimulálása jó hatással van az egész szervezetre és így a gerincre is.

 A speciális gyakorlatok pedig megerősítik a hát izmait, erősítik  a mélyizmokat,  rugalmasssá teszik az inakat, korrigálják az enyhébb tartáshibákat.

Rendszeres gyakorlással jó eredményeket érhetünk el a hát- és derékfájdalmak leküzdésében, az egész életminőség pozitív irányba mozdul el.

A DaoYin az áramló belső energia megtestesülésévé  alakítja át az embert ezért finom és folyamatos mozgást gyakoroltat. A gyakorlatokat zenére végezzük, ez segíti a mozdulatok elmélyítését.

A WuShuang Dao Yin gerinctorna megelőzésként, a gerinc karbantartására is alkalmas, illetve már jelentkező problémákra is gyógyír. Ülőmunkát végzőknek, keveset mozgó embereknek kimondottan ajánlott, ugyanakkor kihívás lehet azoknak is, aki rendszeresen sportolnak.

Ha felkeltettük érdeklődésedet és szívesen kipróbálnád a Dao Yin kínai gerinctornát, látogass el Chitra Jógastúdióba!

Szólj hozzá!

Címkék: mozgás gerinc daoyin hát- és derékfájdalom


A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr25434385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása