Mindennapi Egészség

Merülj el velünk az egészségmegőrzés, az egészséges életvitel az orvostudomány és sport világában! Hírekkel, érdekességekkel, tippekkel várunk!


A blogot a Legjobborvos.hu magánorvos kereső oldal üzemeltetője, a Mediator Pro Szolgáltató Kft. vezeti.

 

A blogunkon található információk nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj orvoshoz!

Friss topikok

Címkék

agy (1) agyvérzés (2) ailurofóbia (1) alkohol (2) alkoholfogyasztás (1) allergia (1) álmatlanság (2) alvás (6) alváshiány (1) alvásterápia (1) anorexia (1) anyajegy (1) anyatej (1) asztma (1) autómentes nap (2) bacik (1) bacilusok (1) baleset (1) boldogság (1) bőrrák (1) cannabis (1) CBD (1) cigaretta (3) cink (1) cukor (2) cukorbetegség (3) daoyin (1) demencia (1) depresszió (1) diéta (1) dohányzás (4) drog (1) Duna Maraton (1) e-cigaretta (1) e-páciens (1) éberség (2) edzés (2) egészség (12) egészségügy (4) egészségügyi startup (1) éjsz (1) éjszakai baglyok (1) életmód (1) elhízás (3) emh (1) emlőrák (1) energiaital (1) epilepszia (1) étkezés (16) európai mobilitási hét (1) Facebook (1) fagyasztott (1) fáradtság (1) fejfájás (2) felrobbanó fej szindróma (1) fertőtlenítés (1) figyelmeztető jelek (1) fitness (1) fluorid (1) fluorózis (1) fóbiák (1) fogászat (2) fogszuvasodás (1) fogyás (7) fogyókúra (4) fogyókúrás tévhitek (1) folsav (1) függőség (1) futás (2) futóverseny (2) gerinc (1) gyeresportolni.hu (1) gyümölcs (1) hal (1) hálapénz (1) hallás (1) hasfájás (1) haspuffadás (1) hát- és derékfájdalom (1) hidratáció (1) hipertenzió (1) időjárás (1) infarktus (2) influenza (2) influenza terjedése (1) innováció (1) internetfüggőség (1) ízületi gyulladás (1) jóga (1) kardiológia (1) kávéfogyasztás (1) kérdőíves kutatás (1) kerekesszék (1) kerékpár (2) későn kelők (1) kézmosás (1) koffein (1) kóla (1) konferencia (1) korán kelők (1) kórokozók (2) krónikus fáradtság (1) kullancs (1) látás (2) láz (1) láz csökkentés (1) legjobborvos.hu (1) Lyme-kór (1) magas sarkú cipő (1) magas vérnyomás (1) maraton (1) marihuána (2) meditáció (1) melanoma (1) memória (3) memória javítása (1) mentális képességek megőrzése (1) méregtelenítés (1) migrén (1) mozgás (3) munka (1) nevetés (1) nyaralás (1) omega-3 zsírsav (1) öngyilkosság (1) online időpontfoglalás (1) online marketing (1) orvos választás (1) oszteoarthritisz (1) Parkinson kór (1) penészgomba (1) pszichológia (1) rákos megbetegedések (2) ReWalk (1) rossz emlékek (1) sófogyasztás (1) SOTE (1) sport (1) sportegyesületek (1) startup (1) stressz (5) stroke (1) szem (1) szemjóga (1) szervezett sportolás (1) szív-és érrendszeri betegségek (5) szív- és érrendszer (5) szívelégtelenség (1) szívinfarktus (1) szívritmuszavar (1) szívroham (3) szoptatás (2) szűrés (1) találmány (2) tápanyagtartalom (2) táplálkozás (3) tea (3) tengerpart (1) testmozgás (1) tiszta levegő (1) Tiszta levegő - mozdulj érte! (1) tolószék (1) tüsszögés (1) üdítő (2) újra jár (1) utazás (1) vas (1) vegetáriánus (2) vércukor (1) vérnyomás (2) vezetés (1) zöldség (6) zöld tea (1) Címkefelhő

Forrás

2013.09.02. 08:00 - MindennapiEgészség

Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap

EMH_logo2_2013_blue.jpg

2013. szeptember 16-22 között kerül megrendezésre az Európai Mobilitási Hét és szeptember 22-én az Európai Autómentes Nap. Szeretnénk, ha minél többen megismernék a programsorozatot, ezért a Mindennapi Egészség csapata megkereste készített a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályát, melyre a Főosztály az alábbi tájékoztatást adta: 

- Mi az Európai Mobilitási Hét célja? Magyarország mióta vesz részt az Európai Mobilitási Hét programsorozaton?

- Az Európai Mobilitási Hét a fenntartható városi közlekedés érdekében az Európai Bizottság Környezetvédelmi és Közlekedési Főigazgatóságainak támogatásával évente szeptember 16-22. között rendezett kampány. A hazai önkormányzatok részvételét országos szinten a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálja.  Az európai kezdeményezés hazai koordinációjával az NFM a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programjáról szóló 1330/2011. (X. 12.) Korm. határozatban a közlekedésért felelős tárca felelősségi körébe foglalt, „a nem motorizált közlekedési módok népszerűsítése” programpont megvalósítását segíti elő. A közösségi kezdeményezés az első pillanattól fogva kedvező fogadtatásra talált Magyarországon. 2000 óta minden év szeptemberében egyre növekvő számú esemény, egyre gazdagabb programkínálat számít az emberek figyelmére, részvételére. Az alábbi diagramok a nemzetközi és a hazai részvételi adatokat, a kezdeményezéshez csatlakozó önkormányzatok számának változását mutatják.

 europai_mobilitasi_het_europa.png

europai_mobilitasi_het_magyarorszag.png

Ahogy a fenti két ábrán is látható, a hazai részvétel – ellentétben a nemzetközi szintű csökkenéssel – tovább emelkedett: míg 2010-ben 96 és 2011-ben 104 önkormányzat, tavalyi évben 112 regisztrált hazai település kapcsolódott az európai programba, ezzel is hozzájárulva az Európai Mobilitási Hét magyarországi megismertetéséhez, népszerűsítéséhez.
Minden korábbi év adatát felülmúlva, 2012-évben európai szinten a harmadik legtöbb önkormányzat csatlakozott a programsorozathoz.

A kezdeményezéshez csatlakozó önkormányzatok között voltak olyan települések (ilyen pl. Budapest Főváros Önkormányzata is), amelyek az egész Mobilitási Hetet megrendezték, mások zömében a szeptember 22-i Autómentes Napon szerveztek programokat. A tavalyi Fővárosi Autómentes Napon több mint 230.000 ember vett részt, vidéki rendezvényeket, a települések méretétől függően néhány száztól és több ezerig változott a programokra kilátogatók száma. Idei évben várhatóan tovább emelkedik a részt vevő önkormányzatok száma, és ugyancsak több százezer embert várnak a szeptember 22-én megrendezésre kerülő Fővárosi Autómentes Napra.

- Milyen programok várhatóak idén?

- A Mobilitási Hét Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, amelynek célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére ösztönözze, és polgáraik a gépkocsik használata helyett más közlekedési módokat, a kerékpározást, a gyaloglást vagy a közösségi közlekedési eszközöket részesítsék előnyben. A programokat az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Napra, a nemzetközi honlapon is regisztrált magyar települések önkormányzatai önállóan állítják össze és szervezik meg. A programok célja, hogy lehetőség szerint minden korosztály figyelmét felkeltse és ráirányítsa arra a tényre, hogy a közösségi közlekedési eszközök használata hogyan segíti a környezetvédelmet. Néhány település szemléltető eszközökkel, például szimulátorok segítségével próbálja ráébreszteni lakosait saját, egyéni felelősségükre, lehetőségeikre, hogy tiszta levegővel egy egészségesebb, boldogabb Európában élhetünk. A regisztrált önkormányzatok programjai megtalálhatóak a www.emh.kormany.hu oldalon. (A lista folyamatosan bővül, a regisztráló önkormányzatok számának növekedésével).

- Idén az Európai Mobilitási Hét program jelmondata: "Tiszta levegő - mozdulj érte!". Hogyan próbálják népszerűsíteni ezt? Milyen elvárásaik vannak?

- Az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozatnak minden évben van egy, a fenntartható mobilitáshoz kapcsolódó központi témája. A programban részt vevő önkormányzatok e téma figyelembe vételével szervezik meg állampolgáraik számára szóló eseményeket. A Mobilitási Hétben részt vevő települések arra kapnak ösztönzést, hogy tartós intézkedéseket hozzanak a közlekedési-környezetvédelmi cél elérése érdekében. Levegővétel nélkül nincs élet, de mi az, amit mi belélegzünk? A tények önmagukért beszélnek: a tisztább levegőjű városok egészségesebb települések is egyben. A szennyeződésektől mentes levegő átlagosan nyolc hónappal hosszabbítja meg a várható élettartamot. A tiszta levegő pozitív hatással van az ember egészségre: csökkenti a légzőszervi és szív-és érrendszeri problémák kialakulásának valószínűségét. Megfordítva, a szennyező anyagokat tartalmazó levegő – ezen belül különösen a kisméretű szilárd részecskék és nitrogén-dioxid – növeli a tüdőbetegségek, beleértve az asztma, tüdőgyulladás, és a tüdőrák előfordulását. A negatív hatások nem csak az emberi egészségre veszélyes, a légszennyezés káros hatással van a környezetünkre is, előidézi a savas esők kialakulását, fajok kihalását eredményezve csökkenti a biológiai sokszínűséget, az ózonréteg pusztulását okozhatja és felgyorsítja éghajlatváltozást. A változó közlekedési szokásaink is hatással vannak a városi levegő minőségére. Az idei Európai Mobilitási Hét szlogenje, a "Tiszta levegő –Mozdulj érte!" tükrözi azt a személyes felelősséget, hogy mi, emberek utazási szokásainkkal befolyásolhatjuk lakóhelyünk, környezetünk levegőjének tisztaságát. Ez arra figyelmeztet minket, hogy mindannyiunknak szerepe és lehetősége van: még az olyan kis változtatás is, mint például ha a munkába járáshoz az autó helyett a kerékpárt vagy a közösségi közlekedést választjuk, javítja az életminőséget. Idei évben rendhagyó módon több, állami vállalat összefogásával és támogatásával sikerült óriásplakátokon, online úton terjesztett kisfilmmel, rádióspottal és újsághirdetésekkel is az eddiginél intenzívebb módon megszólítanunk a lakosságot, miszerint: „Szállj ki az autóból!” A kampány célja, hogy bemutassuk a lakosságnak az elmúlt évek közösségi közlekedés terén történt fejlesztéseket, egyfajta motivációként, hogy használják többet.

- Mennyire mérhető a programsorozat hatékonysága? Az előző években milyen eredményeket sikerült elérni?

- A hatékony szemléletformáláson túl közvetlenebbül mérhető eredményekről is be tudunk számolni az elmúlt évek kampányait értékelve. A rendezvényekhez kapcsolódóan a gyalogosok és kerékpárral közlekedők számára megnyitott utakon elvégzett levegőtisztaság-mérés szerint a légszennyező anyagok (ezen belül nitrogén-monoxid, a szén-monoxid valamint a szálló por), valamint a közlekedési eredetű zajhatás jelentős, olykor drasztikus csökkenését eredményezte a gépjárműforgalom kiiktatása. A minden évben részt vevő településeken túl, évente nő a regisztrált és programsorozatot megrendező települések száma, bizonyítva ezzel, hogy van igény a környezetvédelmi ismeretek elsajátítására, a lakosság felelősséget érez a mikrokörnyezete iránt. Lehetőségeihez képest szeretné környezetét és egészségét megóvni, gyermekeinek a tudást és az egészséges életszemléletet átadni.

- Mit üzennek az olvasóknak? Mit tehetnek ennek a célnak az eléréséért?

- Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap célja nem az, hogy „megtiltsa” az autóhasználatot, hiszen vannak olyan alkalmak, amikor mindannyian célszerűségből választjuk közlekedési eszközünknek. Sokkal fontosabbnak tartjuk, ha sikerül elérni azt a fajta szemléletváltást, hogy okosan „mixeljük” a közösségi közlekedési eszközöket és a kerékpárt, amennyiben nem feltétlenül szükséges, ne az autót válasszuk. Minden egyes ember egyéni felelőssége is, hogy ő maga mennyit tesz a környezetéért, a saját egészségéért.

- Köszönjük a válaszokat és sok sikert kívánunk a programsorozathoz!

Szólj hozzá!

Címkék: autómentes nap európai mobilitási hét tiszta levegő emh Tiszta levegő - mozdulj érte!


A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr375484945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása