A brit jelentés szerint a gyerekek már reggelire elfogyaszthatják a napi ajánlott sóbevitel közel felét. A müzli, a kenyér és a tejtermékek a tizenéveseknek ajánlott napi 6 gramm sóbevitel akár 47 százalékát is kitehetik.
„Tudjuk, hogy a só már egy éves korban elkezdi növelni a magas vérnyomás kockázatát a gyerekekben” – nyilatkozta Dr. Graham MacGregor, a The London School of Medicine & Dentistry kardiológus professzora. „A szülőknek nagyon nehéz csökkenteni gyermekük sóbevitelét, ha nem kerülik az előre csomagolt és az éttermi ételek fogyasztását, és készítenek saját kezűleg ételeket friss alapanyagokból. Sokkal komolyabb erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy csökkentsük az élelmiszerek sótartalmát.”
A Hypertension szaklapban megjelent kutatás során 350 londoni gyermek nátriumszintjét követték nyomon egy 24 órás időszakban. Az alanyokat arra kérték, hogy vezessenek részletes étkezési naplót. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyermekek többsége túllépi a napi ajánlott sófogyasztás mértékét. Az öt és hat évesek átlagosan 0,75 grammal több sót fogyasztanak naponta, a tizenévesek pedig 1,5 grammal lépik túl az ajánlott napi mennyiséget. A szerzők azt is hozzátették, hogy a felmérés szerint a fiúk általában több sót fogyasztanak, mint a lányok.
Forrás: Medipress.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.