Szerinted melyiknek nagyobb a tápanyagtartalma: A boltban kapható friss vagy a fagyasztott zöldségnek?
A boltok polcain található friss és fagyasztott zöldségek / gyümölcsök közül sok esetben az utóbbiaknak nagyobb a tápértéke és vitamintartalma. Ennek oka a következőkben rejlik: Akár két hét is eltelhet betakarítástól számítva, mire a „friss” gyümölcs vagy zöldség az asztalunkra kerül. A fagyasztott termékek esetében a zöldségek és gyümölcsök a leszedésüket követő néhány órán belül feldolgozásra kerülnek.
A fagyasztott termékek egy év után is megőrzik tápanyagtartalmuk nagy részét, míg a friss gyümölcsök és zöldségek napról napra vesztenek tápanyagtartalmukból.
Néhány adat:
A zöldbab a 45%-át, a brokkoli 25%-át, a sárgarépa pedig a 10%-át veszti el tápanyagtartalmából 16 nap alatt!
A borsó C-vitamintartalma: -18 fokon tárolva egy év után is 80%, míg hűtőben tárolva néhány nap alatt is már csak 60%.
(A kutatást a brit Institute of Food Research kutatóintézet végezte.)
Így akinek nincsen lehetősége frissen fogyasztani a zöldségeket, gyümölcsöket, érdemes megnézni a mirelit termékeket is!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.