Számos kutatás alátámasztja, hogy a több omega-3 zsírsavat fogyasztók körében csökken a szív- és érrendszert érintő káros események bekövetkezésének lehetősége. Az omega-3 zsírsav legfőbb forrásai a halak.
Az EuroPrevent 2012-es Európai Uniós előadáson elhangzottak alapján hetente kétszer kellene halat fogyasztanunk. Ez heti 300 gramm (éves szinten 15 kg/fő) halnak felel meg.
Magyarországon évente kb. 3,5 kg halat fogyasztunk. Ennek körülbelül 60%-at teszik ki a belföldi édesvízi halak, és 40%-át a tengeri fajok.
Ugyan az édesvízi halak omega-3 zsírsav tartalma jóval alacsonyabb, mint a tengeri halaké. A Magyar Haltermelők Szövetsége szerint a hazai halak is versenyképesek, leginkább a busát és a kecsegét javasolják az omega-3 zsírsav fogyasztása érdekében.
Még egy érdekességet találtunk:
Azoknál a gyermekeknél, akik féléves koruk előtt halat fogyasztanak, 36%-kal kevesebb az asztma kialakulásának esélye, mint azoknál, akik nem fogyasztottak halat. Ezt Jessica Kiefte de Jong, a rotterdami Erasmus Központ kutatója által végzett kutatás bizonyítja.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.