A füge rostokban, szénhidrátokban, vitaminokban gazdag tápanyagforrás, amelynek gyógyászati értékét régóta ismerjük.
Ez a gyümölcs egyike a legősibb kultúrnövényeknek, eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria és Izrael. A füge rendkívül magas rosttartalma miatt jótékony hatással van az emésztésre. Friss gyümölcsként rengeteg B-vitamint és nyomelemet – főként vasat, káliumot, magnéziumot, de legnagyobb mennyiségben értékes kalciumot – tartalmaz. 100 gramm fügében 250 mg kalcium van, ami kétszeres mennyiség ugyanennyi tejhez képest. Magas káliumtartalma segít a szív- és érrendszeri problémák leküzdésében, csökkenti a véralvadást, de vérképző hatása is ismert.
A füge kiváló lázcsillapító, izzasztó, hurutoldó és gyulladásgátló, tehát megfázás és influenza idején bátran fogyasszunk belőle. Leveléből készült főzete a cukorbetegség természetes ellenszere, de vesekő- és hugyhólyagproblémák esetén is alkalmazható. A füge kis mennyiségű nátriumtartalma segít csökkenteni a magas vérnyomást is, a benne található cink pedig a prosztatára van kedvező hatással.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.