Mindennapi Egészség

Merülj el velünk az egészségmegőrzés, az egészséges életvitel az orvostudomány és sport világában! Hírekkel, érdekességekkel, tippekkel várunk!


A blogot a Legjobborvos.hu magánorvos kereső oldal üzemeltetője, a Mediator Pro Szolgáltató Kft. vezeti.

 

A blogunkon található információk nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj orvoshoz!

Friss topikok

Címkék

agy (1) agyvérzés (2) ailurofóbia (1) alkohol (2) alkoholfogyasztás (1) allergia (1) álmatlanság (2) alvás (6) alváshiány (1) alvásterápia (1) anorexia (1) anyajegy (1) anyatej (1) asztma (1) autómentes nap (2) bacik (1) bacilusok (1) baleset (1) boldogság (1) bőrrák (1) cannabis (1) CBD (1) cigaretta (3) cink (1) cukor (2) cukorbetegség (3) daoyin (1) demencia (1) depresszió (1) diéta (1) dohányzás (4) drog (1) Duna Maraton (1) e-cigaretta (1) e-páciens (1) éberség (2) edzés (2) egészség (12) egészségügy (4) egészségügyi startup (1) éjsz (1) éjszakai baglyok (1) életmód (1) elhízás (3) emh (1) emlőrák (1) energiaital (1) epilepszia (1) étkezés (16) európai mobilitási hét (1) Facebook (1) fagyasztott (1) fáradtság (1) fejfájás (2) felrobbanó fej szindróma (1) fertőtlenítés (1) figyelmeztető jelek (1) fitness (1) fluorid (1) fluorózis (1) fóbiák (1) fogászat (2) fogszuvasodás (1) fogyás (7) fogyókúra (4) fogyókúrás tévhitek (1) folsav (1) függőség (1) futás (2) futóverseny (2) gerinc (1) gyeresportolni.hu (1) gyümölcs (1) hal (1) hálapénz (1) hallás (1) hasfájás (1) haspuffadás (1) hát- és derékfájdalom (1) hidratáció (1) hipertenzió (1) időjárás (1) infarktus (2) influenza (2) influenza terjedése (1) innováció (1) internetfüggőség (1) ízületi gyulladás (1) jóga (1) kardiológia (1) kávéfogyasztás (1) kérdőíves kutatás (1) kerekesszék (1) kerékpár (2) későn kelők (1) kézmosás (1) koffein (1) kóla (1) konferencia (1) korán kelők (1) kórokozók (2) krónikus fáradtság (1) kullancs (1) látás (2) láz (1) láz csökkentés (1) legjobborvos.hu (1) Lyme-kór (1) magas sarkú cipő (1) magas vérnyomás (1) maraton (1) marihuána (2) meditáció (1) melanoma (1) memória (3) memória javítása (1) mentális képességek megőrzése (1) méregtelenítés (1) migrén (1) mozgás (3) munka (1) nevetés (1) nyaralás (1) omega-3 zsírsav (1) öngyilkosság (1) online időpontfoglalás (1) online marketing (1) orvos választás (1) oszteoarthritisz (1) Parkinson kór (1) penészgomba (1) pszichológia (1) rákos megbetegedések (2) ReWalk (1) rossz emlékek (1) sófogyasztás (1) SOTE (1) sport (1) sportegyesületek (1) startup (1) stressz (5) stroke (1) szem (1) szemjóga (1) szervezett sportolás (1) szív-és érrendszeri betegségek (5) szív- és érrendszer (5) szívelégtelenség (1) szívinfarktus (1) szívritmuszavar (1) szívroham (3) szoptatás (2) szűrés (1) találmány (2) tápanyagtartalom (2) táplálkozás (3) tea (3) tengerpart (1) testmozgás (1) tiszta levegő (1) Tiszta levegő - mozdulj érte! (1) tolószék (1) tüsszögés (1) üdítő (2) újra jár (1) utazás (1) vas (1) vegetáriánus (2) vércukor (1) vérnyomás (2) vezetés (1) zöldség (6) zöld tea (1) Címkefelhő

Forrás

2014.09.28. 15:12 - MindennapiEgészség

A napsütés fokozhatja az öngyilkosságra való hajlamot

 Régóta izgatja a tudósokat a kérdés, hogy hogyan lehetséges, hogy az öngyilkosságok száma a tavaszi jó időben tetőzik. Egy osztrák tanulmány azonban nemrég feltárta, hogy évszaktól függetlenül minden esetben a leginkább verőfényes napokon a legmagasabb az öngyilkosságok száma.

Az évszakok és az öngyilkosságok számának kapcsolata több mint egy évszázada izgatja az emberek fantáziáját. A korábbi vizsgálatok mind úgy találták, hogy tavasszal sokkal többen döntenek az életük kioltása mellett, mint télen. Elképzelhető, hogy az időjárás és a napsütéses órák száma van leginkább hatással az öngyilkosságokra, de az évszakkal kapcsolatos jellemzőkön kívül más tényezők (ünnepek, szociális kötelékek, munkanélküliség, orvosi ellátás elérhetősége) is szerepet játszhatnak az öngyilkosságok számának alakulásában.

A mostani kutatás során a tudósok a napsütéses órák számát vetették össze azzal a 70.000 öngyilkossággal, ami 1970 és 2010 között Ausztriában történt. Ausztria éghajlata nedves kontinentális, ami forró nyarakkal és hideg telekkel jár együtt. Hasonló az éghajlat Japánban és Észak-Amerikai keleti régióiban is. A kutatás során összesen 86 időjárásfigyelő központ adatait használták fel a tudósok.

ID-10072964.jpg

A tudósoknak sikerült kapcsolatot találniuk az öngyilkosságok és a napsütéses órák száma között: az öngyilkosságok napján, valamint az azt megelőző 10 napban a napsütés növelte az öngyilkosságok előfordulási arányát. Ezzel szemben az öngyilkosságot megelőző 14-60 napban a napfénynek inkább a védő hatása érvényesült, vagyis ilyen esetben csökkent az öngyilkosságok száma.

A jelenségre a legvalószínűbb magyarázat, hogy a napfény hatással van a szerotonin-termelésre, ami hangulatingadozást, impulzivitást és agressziót válthat ki.

Bár a mostani kutatás során nem sikerült ok-okozati összefüggéseket találni a napsütéses órák száma és az öngyilkosságok között, az biztos, hogy a napfény fontos szerepet játszik az öngyilkosságok számának alakulásában.

Az öngyilkosság minden életkorban a tizedik leggyakoribb halálok. A nők hajlamosabbak öngyilkosságot megkísérelni, mint a férfiak, de a férfiak közül többen halnak bele a kísérletbe. A mostani kutatás során a napsütéses órák és az öngyilkosságok száma közti kapcsolat főként nők esetében volt jelentős, ezzel szemben a legalább két héttel az öngyilkosságot megelőző napsütés védő hatása főként férfiak esetében érvényesült.

 

Forrás: Medipress.hu

Szólj hozzá!

Címkék: időjárás öngyilkosság pszichológia


A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr866738899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása