A mák nem tartozik a legnépszerűbb alapanyagaink közé, de karácsonykor a legtöbb család asztalán felbukkan guba vagy bejgli formájában. Most tekintsük el a mákot körülvevő kiflitől, cukortól és tésztától, és nézzük, miért érdemes fogyasztani!
A mák rendkívül gazdag ásványi anyagokban, nagy mennyiségben tartalmaz vasat, kalciumot, cinket, mangánt, foszfort, káliumot és magnéziumot. Továbbá különféle vitaminok – B1, B2, B6, E-vitamin – és hasznos zsírsavak forrása is.
Milyen problémák esetén segíthet a fogyasztása?
- A mák kedvezően hat a vérkeringésre, fogyasztásával megelőzhető a trombózis, továbbá ismert vérnyomáscsökkentő hatása is van.
- Magas kalciumtartalmának köszönhetően erősíti a csontozatot, segít megelőzni a csontritkulást.
- Köztudottan nyugtató és idegerősítő hatású, stresszes időszakban, idegi kimerültség esetén bátran fogyasszuk!
- Emésztőrendszeri problémák esetén is hasznos segítség lehet a mák, ugyanis hatékonyan tisztítja a bélcsatornát, óvja a gyomor nyálkahártyáját. A mákban található anyagoknak köszönhetően enyhülnek a gyomor, bél-, és menstruációs görcsök is.
- Segít kontrollálni a koleszterinszintet.
- A mákból készült olaj alkalmas a fülzúgás kezelésére.
- E-vitamin tartalmának köszönhetően alkalmazhatjuk körmeink erősítésére is.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.