A káprázatos zöld színű gyümölcs Kínából származik, nevét azonban Új-Zéland címerállatáról, a kivimadárról kapta.
A kivi rendkívül gazdag vitaminokban, kiemelkedő a C- és E-vitamintartalma. Majdnem kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Ezen kívül egy közepes méretű gyümölcsben 250 milligramm kálium is található, továbbá olyan létfontosságú tápanyagok, mint a K-vitamin, magnézium, réz foszfor és flavonoidok. Magas tápanyagtartalma ellenére azonban kevés kalóriát tartalmaz.
A kivi fogyasztása magas C-vitamintartalma által erősíti immunrendszerünket és megvéd a meghűléses megbetegedésektől. Székrekedés ellen is hatásos, a benne lévő ktinidin pedig segíti az emésztőrendszer működését. Magas rost- és káliumtartalma révén a szív egészségére is jótékony hatással bír.
Igen nagy mennyiséget tartalmaz a lutein nevű antioxidánsból, amely komoly szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében.
Nem véletlenül kedvelt alapanyag a szépségiparban, hiszen feszesebbé teszi a bőrt, szabályozza a sejtanyagcserét.
A gyümölcs rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük az asztmát és a nehézlégzést.
Lutein a kiviben is megtalálható, amely a szembetegségek kialakulását segít elkerülni.
A kivi segíti a vas felszívódását, ezáltal a vérszegénység és vashiány megelőzését, kezelését is szolgálja.
A kínai népgyógyászatban úgy tartják, a rák megelőzésére is alkalmas, a kivi rendszeres fogyasztásával csökkenhet a tumoros betegségek kialakulásának esélye.
Ezen kívül még számos jótékony hatással bír: véd az oxidatív stressz ellen, továbbá csonterősítőnek, izomerősítőnek is kiváló.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
duguláselhárító mester · http://www.dugulaselharitas.co/ 2014.02.08. 10:13:00
MindennapiEgészség 2014.02.08. 11:15:14
A bejegyzéseinkben található ételek tápanyagtartalmát az OÉTI és az Agricultural Research Service United States Department of Agriculture (USDA) adatai alapján írjuk.
Egy átlagos méretű kivi kb.3 gramm glükózt és 3 gramm fruktózt tartalmaz.
A cikkben azt írtuk, hogy a kínai népgyógyászat szerint a rák megelőzésére is alkalmas - nem hinném, hogy ezzel a mondattal a kivibe vetett túlzott hitre vagy mértéktelen kivifogyasztásra buzdítottuk volna az olvasókat, de ha így van, akkor elnézést kérünk.
Természetesen a fenti információk nem helyettesítik a megfelelő szakértői véleményeket, vizsgálatokat.
Bízunk benne, hogy az egészségtudatosság ma nem csak abból áll, hogy az ember mindent elfogyaszt, illetve kipróbál, amit az interneten talál, hanem az alkalmazás előtt kikéri orvosa, dietetikusa véleményét is.