Két friss kutatás szerint a fagyasztott alapanyag éppolyan tápláló, mint a friss.
Annak, aki eddig lemondóan legyintett az áruházak mirelit zöldségeket és gyümölcsöket kínáló pultjainál, érdemes újragondolnia az álláspontját. Egyesült királyságbeli kutatók szerint ugyanis a fagyasztott áru sok esetben épp olyan tápláló, mint a friss – sőt, olykor még több értékes vegyületet tartalmaz.
A Chesteri Egyetem és a Leatherhead Élelmiszerügyi Kutatóintézet egymástól független vizsgálatai szerint a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök az esetek 66 százalékában több antioxidánst – például C-vitamint, polifenolt, béta-karotint és luteint – tartalmaznak, mint a három napig hűtőszekrényben tárolt friss változatok. Az antioxidánsok nemcsak az immunrendszer erejének megőrzésében segítenek, hanem olyan betegségek ellen is felveszik a harcot, mint a szívproblémák vagy a rák.
„Muszáj figyelmen kívül hagynunk azt a közvélekedést, miszerint a friss mindig jobb a mirelitnél” – mondta Dr. Rachel Burch, a Leatherhead Kutatóintézet munkatársa.
„A friss zöldségek és gyümölcsök olykor napok vagy akár hetek alatt kerülnek a termesztés helyéről a hűtőszekrénybe, ahol még tovább állnak néhány napig. Ez idő alatt számos tápanyag szinte lecsökken bennük. A fagyasztott változatok azonnal hűtésre kerülnek betakarítás után, így megőrződnek bennük a tápanyagok” – tette hozzá Natasha Murray, Az Ausztrál Dietetikusok Szövetségének szakértője.
Forrás: Medipress.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.