Krémes fagylalt, vagy ropogós müzli szelet? A legújabb kutatás szerint az élelmiszerek textúrája befolyásolja az emberek étrendi választásait.
„Megvizsgáltuk az összefüggést az élelmiszer textúrája és az elfogyasztott mennyiség, a kiválasztott ételtípusok és a vélt kalóriabevitelünk között” – írták a Journal of Consumer Research augusztusi számában megjelentő tanulmány szerzői, Dipayan Biswas és Courtney Szocs, a Dél-Floridai Egyetem kutatói.
Az egyik kísérletükben a résztvevőket arra kérték, hogy válasszanak ki puha, sima, kemény és durva textúrájú ételeket, majd próbálják megbecsülni a kalóriatartalmukat.
Egy másik kísérletükben az önkéntesek TV reklámokat néztek és értékeltek abban a hitben, hogy egy tesztet végeztek. A feladat mellé azonban egy bögre kakaós kevert sütemény falatokat kaptak „hálából az idejükért”. A résztvevők felétől azt is megkérdezték, szerintük mennyi kalória van a süteményben. Az alanyok egy része lágyabb textúrájú süteményt kapott, a többiek pedig ropogósabbat. Azok a résztvevők, akiket a sütemény kalóriatartalmáról kérdeztek, ezért kénytelenek voltak a kalóriabevitelre összpontosítani, többet fogyasztottak a ropogós süteményekből, mint a puhából. Azok a személyek viszont, akik nem összpontosítottak a kalóriabevitelre, általában többet ettek a puha süteményből.
A szakértők úgy vélik, hogy az étel textúrája és a vélt kalóriatartalom, az elfogyasztott mennyiség illetve az ételválasztás közötti összefüggés alaposabb megértése segíthet abban, hogy a fogyasztókat egészségesebb táplálkozás felé lehessen terelni.
Forrás: Medipress.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.