Mindennapi Egészség

Merülj el velünk az egészségmegőrzés, az egészséges életvitel az orvostudomány és sport világában! Hírekkel, érdekességekkel, tippekkel várunk!


A blogot a Legjobborvos.hu magánorvos kereső oldal üzemeltetője, a Mediator Pro Szolgáltató Kft. vezeti.

 

A blogunkon található információk nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj orvoshoz!

Friss topikok

Címkék

agy (1) agyvérzés (2) ailurofóbia (1) alkohol (2) alkoholfogyasztás (1) allergia (1) álmatlanság (2) alvás (6) alváshiány (1) alvásterápia (1) anorexia (1) anyajegy (1) anyatej (1) asztma (1) autómentes nap (2) bacik (1) bacilusok (1) baleset (1) boldogság (1) bőrrák (1) cannabis (1) CBD (1) cigaretta (3) cink (1) cukor (2) cukorbetegség (3) daoyin (1) demencia (1) depresszió (1) diéta (1) dohányzás (4) drog (1) Duna Maraton (1) e-cigaretta (1) e-páciens (1) éberség (2) edzés (2) egészség (12) egészségügy (4) egészségügyi startup (1) éjsz (1) éjszakai baglyok (1) életmód (1) elhízás (3) emh (1) emlőrák (1) energiaital (1) epilepszia (1) étkezés (16) európai mobilitási hét (1) Facebook (1) fagyasztott (1) fáradtság (1) fejfájás (2) felrobbanó fej szindróma (1) fertőtlenítés (1) figyelmeztető jelek (1) fitness (1) fluorid (1) fluorózis (1) fóbiák (1) fogászat (2) fogszuvasodás (1) fogyás (7) fogyókúra (4) fogyókúrás tévhitek (1) folsav (1) függőség (1) futás (2) futóverseny (2) gerinc (1) gyeresportolni.hu (1) gyümölcs (1) hal (1) hálapénz (1) hallás (1) hasfájás (1) haspuffadás (1) hát- és derékfájdalom (1) hidratáció (1) hipertenzió (1) időjárás (1) infarktus (2) influenza (2) influenza terjedése (1) innováció (1) internetfüggőség (1) ízületi gyulladás (1) jóga (1) kardiológia (1) kávéfogyasztás (1) kérdőíves kutatás (1) kerekesszék (1) kerékpár (2) későn kelők (1) kézmosás (1) koffein (1) kóla (1) konferencia (1) korán kelők (1) kórokozók (2) krónikus fáradtság (1) kullancs (1) látás (2) láz (1) láz csökkentés (1) legjobborvos.hu (1) Lyme-kór (1) magas sarkú cipő (1) magas vérnyomás (1) maraton (1) marihuána (2) meditáció (1) melanoma (1) memória (3) memória javítása (1) mentális képességek megőrzése (1) méregtelenítés (1) migrén (1) mozgás (3) munka (1) nevetés (1) nyaralás (1) omega-3 zsírsav (1) öngyilkosság (1) online időpontfoglalás (1) online marketing (1) orvos választás (1) oszteoarthritisz (1) Parkinson kór (1) penészgomba (1) pszichológia (1) rákos megbetegedések (2) ReWalk (1) rossz emlékek (1) sófogyasztás (1) SOTE (1) sport (1) sportegyesületek (1) startup (1) stressz (5) stroke (1) szem (1) szemjóga (1) szervezett sportolás (1) szív-és érrendszeri betegségek (5) szív- és érrendszer (5) szívelégtelenség (1) szívinfarktus (1) szívritmuszavar (1) szívroham (3) szoptatás (2) szűrés (1) találmány (2) tápanyagtartalom (2) táplálkozás (3) tea (3) tengerpart (1) testmozgás (1) tiszta levegő (1) Tiszta levegő - mozdulj érte! (1) tolószék (1) tüsszögés (1) üdítő (2) újra jár (1) utazás (1) vas (1) vegetáriánus (2) vércukor (1) vérnyomás (2) vezetés (1) zöldség (6) zöld tea (1) Címkefelhő

Forrás

2014.05.16. 16:36 - MindennapiEgészség

Az ételek textúrája hatással lehet a kalóriabevitelre

Krémes fagylalt, vagy ropogós müzli szelet? A legújabb kutatás szerint az élelmiszerek textúrája befolyásolja az emberek étrendi választásait.

„Megvizsgáltuk az összefüggést az élelmiszer textúrája és az elfogyasztott mennyiség, a kiválasztott ételtípusok és a vélt kalóriabevitelünk között” – írták a Journal of Consumer Research augusztusi számában megjelentő tanulmány szerzői, Dipayan Biswas és Courtney Szocs, a Dél-Floridai Egyetem kutatói.

Az egyik kísérletükben a résztvevőket arra kérték, hogy válasszanak ki puha, sima, kemény és durva textúrájú ételeket, majd próbálják megbecsülni a kalóriatartalmukat.

ID-100160463.jpgEgy másik kísérletükben az önkéntesek TV reklámokat néztek és értékeltek abban a hitben, hogy egy tesztet végeztek. A feladat mellé azonban egy bögre kakaós kevert sütemény falatokat kaptak „hálából az idejükért”. A résztvevők felétől azt is megkérdezték, szerintük mennyi kalória van a süteményben. Az alanyok egy része lágyabb textúrájú süteményt kapott, a többiek pedig ropogósabbat. Azok a résztvevők, akiket a sütemény kalóriatartalmáról kérdeztek, ezért kénytelenek voltak a kalóriabevitelre összpontosítani, többet fogyasztottak a ropogós süteményekből, mint a puhából. Azok a személyek viszont, akik nem összpontosítottak a kalóriabevitelre, általában többet ettek a puha süteményből.

A szakértők úgy vélik, hogy az étel textúrája és a vélt kalóriatartalom, az elfogyasztott mennyiség illetve az ételválasztás közötti összefüggés alaposabb megértése segíthet abban, hogy a fogyasztókat egészségesebb táplálkozás felé lehessen terelni.

 

Forrás: Medipress.hu

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás


A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr436173271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása