A legfrissebb kutatási eredmények szerint már napi két és fél adag zöldség és gyümölcs elfogyasztása is jelentős mértékben csökkenti az agyérgörcs kialakulásának kockázatát.
A kutatás szerint a stroke kockázata 32 százalékkal csökken minden napi 200 gramm elfogyasztott gyümölcs után, és 11 százalékkal minden napi 200 gramm zöldség elfogyasztása után. Erre az eredményre 20 olyan korábbi kutatás elemzéséből jutottak a szakértők, amelyek mind a zöldség-gyümölcs fogyasztás és a stroke kockázata közötti összefüggést vizsgálták az elmúlt 19 évben.
Az elemzésnek alávetett kutatások azt mutatták, hogy a nagy mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti a vérnyomást, ami az agyi érkatasztrófák egyik fő kóroka, és javítja a mikrovaszkuláris működést. Az ilyen étrend a testtömeg-index, a derékbőség, a koleszterinszint és a gyulladás szempontjából is kedvező hatást gyakorol.
A Stroke szaklapban megjelent tanulmányból az is kiderült, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kedvező hatásai a férfiak és nők minden korosztályában kimutathatók.
Forrás: Medipress.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.