Mindennapi Egészség

Merülj el velünk az egészségmegőrzés, az egészséges életvitel az orvostudomány és sport világában! Hírekkel, érdekességekkel, tippekkel várunk!


A blogot a Legjobborvos.hu magánorvos kereső oldal üzemeltetője, a Mediator Pro Szolgáltató Kft. vezeti.

 

A blogunkon található információk nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj orvoshoz!

Friss topikok

Címkék

agy (1) agyvérzés (2) ailurofóbia (1) alkohol (2) alkoholfogyasztás (1) allergia (1) álmatlanság (2) alvás (6) alváshiány (1) alvásterápia (1) anorexia (1) anyajegy (1) anyatej (1) asztma (1) autómentes nap (2) bacik (1) bacilusok (1) baleset (1) boldogság (1) bőrrák (1) cannabis (1) CBD (1) cigaretta (3) cink (1) cukor (2) cukorbetegség (3) daoyin (1) demencia (1) depresszió (1) diéta (1) dohányzás (4) drog (1) Duna Maraton (1) e-cigaretta (1) e-páciens (1) éberség (2) edzés (2) egészség (12) egészségügy (4) egészségügyi startup (1) éjsz (1) éjszakai baglyok (1) életmód (1) elhízás (3) emh (1) emlőrák (1) energiaital (1) epilepszia (1) étkezés (16) európai mobilitási hét (1) Facebook (1) fagyasztott (1) fáradtság (1) fejfájás (2) felrobbanó fej szindróma (1) fertőtlenítés (1) figyelmeztető jelek (1) fitness (1) fluorid (1) fluorózis (1) fóbiák (1) fogászat (2) fogszuvasodás (1) fogyás (7) fogyókúra (4) fogyókúrás tévhitek (1) folsav (1) függőség (1) futás (2) futóverseny (2) gerinc (1) gyeresportolni.hu (1) gyümölcs (1) hal (1) hálapénz (1) hallás (1) hasfájás (1) haspuffadás (1) hát- és derékfájdalom (1) hidratáció (1) hipertenzió (1) időjárás (1) infarktus (2) influenza (2) influenza terjedése (1) innováció (1) internetfüggőség (1) ízületi gyulladás (1) jóga (1) kardiológia (1) kávéfogyasztás (1) kérdőíves kutatás (1) kerekesszék (1) kerékpár (2) későn kelők (1) kézmosás (1) koffein (1) kóla (1) konferencia (1) korán kelők (1) kórokozók (2) krónikus fáradtság (1) kullancs (1) látás (2) láz (1) láz csökkentés (1) legjobborvos.hu (1) Lyme-kór (1) magas sarkú cipő (1) magas vérnyomás (1) maraton (1) marihuána (2) meditáció (1) melanoma (1) memória (3) memória javítása (1) mentális képességek megőrzése (1) méregtelenítés (1) migrén (1) mozgás (3) munka (1) nevetés (1) nyaralás (1) omega-3 zsírsav (1) öngyilkosság (1) online időpontfoglalás (1) online marketing (1) orvos választás (1) oszteoarthritisz (1) Parkinson kór (1) penészgomba (1) pszichológia (1) rákos megbetegedések (2) ReWalk (1) rossz emlékek (1) sófogyasztás (1) SOTE (1) sport (1) sportegyesületek (1) startup (1) stressz (5) stroke (1) szem (1) szemjóga (1) szervezett sportolás (1) szív-és érrendszeri betegségek (5) szív- és érrendszer (5) szívelégtelenség (1) szívinfarktus (1) szívritmuszavar (1) szívroham (3) szoptatás (2) szűrés (1) találmány (2) tápanyagtartalom (2) táplálkozás (3) tea (3) tengerpart (1) testmozgás (1) tiszta levegő (1) Tiszta levegő - mozdulj érte! (1) tolószék (1) tüsszögés (1) üdítő (2) újra jár (1) utazás (1) vas (1) vegetáriánus (2) vércukor (1) vérnyomás (2) vezetés (1) zöldség (6) zöld tea (1) Címkefelhő

Forrás

2013.05.17. 17:09 - MindennapiEgészség

Mit üzen a tested – és te mit üzensz vissza?

Posztunkban egy budapesti jógaoktató tapasztalatairól olvashattok. Vendégszerzőnk megosztja veletek, hogy miként üzen a testünk a különböző betegségek által és hogyan segít a jóga a leküzdésükben. Az alvászavar, a testrészekben megjelenő fájdalmak, a hangulati és koncentrációs zavarok és az  népbetegségek  megszüntetéséről is olvashattok.

Jógaoktatóként természetes, hogy találkozom ilyen-olyan betegségekkel, tünetekkel a gyakorlóim körében. Amire viszont nem voltam felkészülve, hogy ennyi fiatal tanítvány ilyen sokféle nyavalyával küzd. Sokan végeznek közülük ülőmunkát, szinte mindenki beszámolt már időszakos, vagy folyamatos stresszhelyzetről is.  Így aztán nem meglepő a hát és derékfájás, a merev, rugalmatlan test, az alvászavarok. De többen is beszéltek alkalomszerűen jelentkező lábgörcsökről, légszomjról, gyakori megfázásos tünetekről, ami 30-as korosztálynál kicsit meglepő. (Természetesen semmilyen más korosztálynál sem normális.)

A munkám során folyamatosan figyelem a tanítványaimat, a hozzáállásukat, viselkedésüket és a fejlődésük ütemét. Nagyon tanulságos számomra, hogy ki hogyan jógázik

Az alábbiakban eddigi tapasztalataimat összegzem, azt, hogy miként üzen a testünk a különböző betegségek által és hogyan segít a jóga a leküzdésükben.

Először is: figyeld magad, ismerd fel a kialakuló tüneteket, hisz mindennek oka van, így az sem véletlen, hogy éppen azzal a betegséggel küzdesz, amivel.

Alvászavart okozhat valamely lelki tartalom fel nem dolgozása, bezárkózás bizonyos eseményekbe, nyugtalanság, ismétlődő, kínzó gondolatok, elzárkózás a külvilágtól.

Tipikus stressztünet, nyugalomra van szükséged, ezért egyszerűen pihenj, lazíts, engedd el a zavaró gondolatokat. Háton fekvő savászanában (hullapóz), vagy halászanában(gyertyából a fej mögé engeded a nyújtott lábakat a talajra miközben a karokat kinyújtod.)

Nagyon gyakori tünet az izmok feszültsége, sokan képtelenek ellazítani a testüket, még az ászanák felvételekor is mereven tartják a vállaikat, hátukat. Az izmok feszültsége a lélek feszültségét mutatja: merev vagy testben, gondolatokban, lélekben.

Segít a relaxáció és a teljes jógalégzés, a hosszan elnyújtott kilégzések a paraszimpatikus idegrendszeri tónust erősítik.

A test bármely részén megjelenő fájdalommal a szervezeted jelez: tehermentesítésre, megfelelő vérellátásra van szüksége, lehet belül gyulladás, vagy az idegpályák beszűkültek. Mindez jelezheti a meggyötört lélek fájdalmát. Nézzünk meg két nagyon gyakori fájdalomforrást.

Derékfájdalom (lumbágó): a gerincoszlop fájdalma utalhat valami nagy lelki teher cipelésére, sérülésre az egyenesség, őszinteség terén. Utalhat kisebbrendűségi komplexusra, amit fizikai túlterheléssel kompenzálsz, vagy olyan dolog utáni vonzalmadra, amit nem tudsz elfogadni, esetleg, nem tudsz kiállni valami mellett és ez belső feszültséget okoz.

A jóga többféle ászanát kínál a fájó derék és a gerinc megerősítésére, nyújtó, hátizomerősítő és gerinccsavaró gyakorlatokat. Szükséges az oktató segítsége, hogy megfelelően gyakorolhasd.

Fejfájás: érdemes megfigyelni, hogy mindkét oldalon jelentkezik- e fájdalom. Ha csak az egyik oldalon, akkor utalhat a gondolkodás egyoldalúságára, bizonyos helyzetek egyoldalú szemléletmódjára.

A figyelmesség, törődés kierőszakolását is jelzi a fej fájása. A felgyülemlett feszültség migrén formájában tör felszínre. Az ösztönök és a gondolkodás feszül egymásnak, cselekvés helyett gondolkodsz, nem engedsz utat az ösztöneidnek Segítesz magadnak, ha a megrekedt dolgokat a fejből visszairányítod a helyükre. A migrént használod elutasítás helyett, ezért tanulj meg nemet mondani!

Gyakorold a lótuszülést  valamint olyan ászanákat, melyek a két agyféltekét segítenek összehangolni, ilyen például a fapóz (fél lábra állva a másik talpat a belső combhoz nyomod, a kezek imádkozó tartásban, közben egy pontra fókuszálsz).

A különböző hangulati zavarok, a depresszió hatása testszerte mindenhová kivetülhet.

Jelezheti az elfojtott agressziót, a felelősségtől való félelmet. Az életenergia megreked és ez a merevség kihat az egész testre. A jóga helyes és fokozatos gyakorlása megtanít a megelégedés, elfogadás művészetére, az elmúlás és elengedés tudatosítására. Ha nem rágódsz a múlton és nem aggódsz a jövő miatt (ez nem azt jelenti, hogy nem érzel felelősséget!) hanem a jelenben akarsz boldog lenni, meglátod, sikerülni fog!

A koncentrációs zavarok, figyelmetlenség, feledékenység szintén gyakran megjelenő tünetek, sok munkában agyonhajszolt embert érint.

Ekkor elveszíted saját középpontodat, nem vagy fegyelmezett, nem tudsz összpontosítani.Úgy érzed, hogy darabokra törnek az események, ezért te is szétdarabolod a figyelmedet. Segítenek az egyensúlygyakorlatok, például a már említett fapóz, vagy lábemelések álló helyzetben, rengeteg variációt találsz a jógaászanák között. A figyelmedet irányítsd a légzésedre, dobd el a felesleges gondolatokat!

Megemlítenék még néhány „népbetegséget”, mert érdekes lehet megérteni a hátterüket.

Hipertóniával vagyis magas vérnyomással küzdő ember szinte minden családban akad. Az erek az életerő útvonalai, a vér az életenergia egyik megtestesülési formája. A magas vérnyomás állandó feszültség alatt élő embereket sújt, belső nyugtalanság, kommunikációs problémák, teljesítménykényszer gyötri őket. Gyakran menekülnek túlzott aktivitásba. Időskorban a külvilágtól elzárkózás, a kapcsolatteremtés elhalása okozza.

Az említett savászana (hullapóz) vagy íjtartás (hasonfekve megfogod a bokákat, a gerincet ívelteted) segíthet. Vannak ászanák, amiket kezeletlen magas vérnyomással nem végezhetsz, szükséges a jógaoktató segítsége!

A sérv attól függően, hogy hol jelentkezik jelezhet sebezhetőséget (lágyék), a dinamika, a tartás sérülését (gerincsérv), érzelmi gondot (has), makacsságot, sebezhetőséget (nyak). Kiválthatja túlterhelés, a határok tiszteletének a hiánya, kontrollvesztés, túl nehéz helyzetek vállalása, agresszív konfliktus. Mindenképpen szakember segítsége kell, vannak ászanák, amik eleve nem javallottak. Látatlanban nem is adok tanácsot.

A cukorbetegség hátterében szeretetvágy áll, amit nem tudsz befogadni, nem adod át magad az érzéseknek. Az ülésből előrehajlás áldás erre a betegségre (paschimottanászana). Indiában pávatartással gyógyítják (!) ami gyakorlást igényel, ezért le sem írom, hogyan csinálják. De ugye nincs lehetetlen.

Az ászanák egyidőben kezelik a testet lelket és szellemet, ezért hatékony a jóga és ebben különbözik a nyugati orvoslástól, ami csak adott beteg testrészre koncentrál. A betegség igazi gyökere mindig a tudatban található, és a tudatlanság okozza.

Természetesen keress fel orvost és beszélj neki a problémádról, a jógát kiegészítő, alternatív terápiának ajánlom. A mai életforma sajnos nem teszi lehetővé, hogy önmagában a keleti gyógyászat helyrehozza, amit évek hosszú során át elrontottunk a civilizáció ártalmaival.

Gyógyulj ésszerűen és inkább előzd meg a betegségeket! Felelős vagy és sokat tehetsz ezért! A betegségek hosszú időn át lappanganak és alakulnak ki, majd hirtelen törnek elő, így a gyógyulás természetes útja is lassú folyamat, ezt ne feledd! A jóga egy nagyszerű lehetőség erre, élj a lehetőséggel, gyakorolj és tanuld meg szeretni önmagad-itt és most.

Ha kedvet kaptatok a jógához, a cikk szerzője a Chitra Jógastúdióban tart órákat.

http://www.chitrajogastudio.hu

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr995304980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása