Mindennapi Egészség

Merülj el velünk az egészségmegőrzés, az egészséges életvitel az orvostudomány és sport világában! Hírekkel, érdekességekkel, tippekkel várunk!


A blogot a Legjobborvos.hu magánorvos kereső oldal üzemeltetője, a Mediator Pro Szolgáltató Kft. vezeti.

 

A blogunkon található információk nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj orvoshoz!

Friss topikok

Címkék

agy (1) agyvérzés (2) ailurofóbia (1) alkohol (2) alkoholfogyasztás (1) allergia (1) álmatlanság (2) alvás (6) alváshiány (1) alvásterápia (1) anorexia (1) anyajegy (1) anyatej (1) asztma (1) autómentes nap (2) bacik (1) bacilusok (1) baleset (1) boldogság (1) bőrrák (1) cannabis (1) CBD (1) cigaretta (3) cink (1) cukor (2) cukorbetegség (3) daoyin (1) demencia (1) depresszió (1) diéta (1) dohányzás (4) drog (1) Duna Maraton (1) e-cigaretta (1) e-páciens (1) éberség (2) edzés (2) egészség (12) egészségügy (4) egészségügyi startup (1) éjsz (1) éjszakai baglyok (1) életmód (1) elhízás (3) emh (1) emlőrák (1) energiaital (1) epilepszia (1) étkezés (16) európai mobilitási hét (1) Facebook (1) fagyasztott (1) fáradtság (1) fejfájás (2) felrobbanó fej szindróma (1) fertőtlenítés (1) figyelmeztető jelek (1) fitness (1) fluorid (1) fluorózis (1) fóbiák (1) fogászat (2) fogszuvasodás (1) fogyás (7) fogyókúra (4) fogyókúrás tévhitek (1) folsav (1) függőség (1) futás (2) futóverseny (2) gerinc (1) gyeresportolni.hu (1) gyümölcs (1) hal (1) hálapénz (1) hallás (1) hasfájás (1) haspuffadás (1) hát- és derékfájdalom (1) hidratáció (1) hipertenzió (1) időjárás (1) infarktus (2) influenza (2) influenza terjedése (1) innováció (1) internetfüggőség (1) ízületi gyulladás (1) jóga (1) kardiológia (1) kávéfogyasztás (1) kérdőíves kutatás (1) kerekesszék (1) kerékpár (2) későn kelők (1) kézmosás (1) koffein (1) kóla (1) konferencia (1) korán kelők (1) kórokozók (2) krónikus fáradtság (1) kullancs (1) látás (2) láz (1) láz csökkentés (1) legjobborvos.hu (1) Lyme-kór (1) magas sarkú cipő (1) magas vérnyomás (1) maraton (1) marihuána (2) meditáció (1) melanoma (1) memória (3) memória javítása (1) mentális képességek megőrzése (1) méregtelenítés (1) migrén (1) mozgás (3) munka (1) nevetés (1) nyaralás (1) omega-3 zsírsav (1) öngyilkosság (1) online időpontfoglalás (1) online marketing (1) orvos választás (1) oszteoarthritisz (1) Parkinson kór (1) penészgomba (1) pszichológia (1) rákos megbetegedések (2) ReWalk (1) rossz emlékek (1) sófogyasztás (1) SOTE (1) sport (1) sportegyesületek (1) startup (1) stressz (5) stroke (1) szem (1) szemjóga (1) szervezett sportolás (1) szív-és érrendszeri betegségek (5) szív- és érrendszer (5) szívelégtelenség (1) szívinfarktus (1) szívritmuszavar (1) szívroham (3) szoptatás (2) szűrés (1) találmány (2) tápanyagtartalom (2) táplálkozás (3) tea (3) tengerpart (1) testmozgás (1) tiszta levegő (1) Tiszta levegő - mozdulj érte! (1) tolószék (1) tüsszögés (1) üdítő (2) újra jár (1) utazás (1) vas (1) vegetáriánus (2) vércukor (1) vérnyomás (2) vezetés (1) zöldség (6) zöld tea (1) Címkefelhő

Forrás

2014.03.02. 09:21 - MindennapiEgészség

Fokozott rákellenes hatású, tovább elálló brokkolit fejlesztettek ki

Az Illinois Egyetem kutatóinak a brokkoli közismert rákellenes tulajdonságainak fokozása mellett azt is sikerült elérniük, hogy hosszabb ideig eltartható legyen a zöldség.

A kutatást vezető Jack Juvik elmondta, hogy a két természetes, növényi eredetű vegyület kombinált alkalmazása fokozza a brokkoli rákellenes hatásait, ugyanakkor megnöveli az eltarthatóságát.

ID-100121486.jpg

A kutatók először metil-jazmonátot (MeJA), egy növényekben természetesen előforduló vegyületet használtak a brokkoli rákellenes hatásának fokozására. A betakarítás előtt körülbelül négy nappal a növényre fújt MeJA kiváltja a glükozinolát (GS) bioszintézisével összefüggő géntevékenységet. A brokkoliban és más káposztafélék szöveteiben lévő glükozinolátok erős rákellenes hatással rendelkeznek, mert olyan méregtelenítő enzimek működését serkentik, mint például a kinon-reduktáz, amelyek méregtelenítik és eltávolítják a rákkeltő anyagokat az emberi szervezetből.

A MeJa azonban e folyamat közben egy olyan génhálózatnak is jelez, amelyek az etilén felszabadításának kiváltásával a növény lebomlásához vezetnek. A kutatók ezért az 1-metilciklopropén (1-MCP) nevű vegyületet használták fel, amely gátolja az etilénre receptor-szenzitív receptorfehérjéket a növényben. A vegyületet a betakarítás után alkalmazták ugyanazokon a brokkolikon, amelyeket a betakarítás előtt metil-jazmonáttal kezeltek. Az 1-MCP tulajdonképpen gyorsabban kötődik a receptorfehérjékhez, és ezáltal kiszorítja az etilént, amivel drámai mértékben megnöveli az etilénnek tulajdonítható rothadást.

Egyik vegyület sem toxikus, természetesen fordulnak elő növényekben, bár Juvik szerint szintetikus formában is előállíthatók. A kutató azonban hangsúlyozta, hogy a kezeléshez mindkét vegyületből rendkívül kis mennyiségre van szükség.

„Nagyon olcsó, és körülbelül annyira toxikus, mint a só” – mondta Juvik az 1-MCP-ről. Nagyon kevés kell belőle a kívánt hatás eléréséhez. Illékony, és körülbelül 10 óra alatt eltűnik a növényből.”

Forrás: Medipress.hu

Szólj hozzá!

Címkék: egészség zöldség étkezés rákos megbetegedések


A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapiegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr515839211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása