Sok választási lehetőség esetén az étteremben evők „leértékelik” az étlap bizonyos részeit. Az egy csoportba sorolt egészséges fogásokat például nem érzik étvágygerjesztőnek. Ez felgyorsítja a döntési folyamatot, amelynek végén valami hizlalóbb étel felé fog billenni a mérleg nyelve. A hatás azonban nem figyelhető meg olyankor, amikor az egészséges választék szétszórva szerepel az étlapon.
Rengeteg étterem kínál egészséges alternatívákat a tudatos táplálkozás híveinek. Az alacsony kalóriatartalmú étlaprészlet viszont akár hizlalhat is az egyesült államokbeli kutatók friss beszámolója szerint. A vendégek egy része még arra sem veszi a fáradságot, hogy alaposan átböngéssze az egészséges ételekkel teli szekciót, mert nem érzi elég vonzónak – a végén pedig valami hizlalóbbat rendel.
„Mivel a legtöbb étlap elég összetett, hiszen számos fogást kínál különböző összetevőkből, a betérők igyekeznek egyszerűsíteni a döntési folyamatot. Az alacsony kalóriatartalomról automatikusan íztelenséget feltételeznek, illetve a jóllakottság elmaradását társítják hozzá” – magyarázta Jeffery Parker, a Georgia-i Állami Egyetem munkatársa, valamint Donald Lehmann, a Kolumbiai Egyetem szakértője.
„Az éttermek voltaképpen megkönnyítik a vendégek számára, hogy figyelmen kívül hagyják az alacsony kalóriatartalmú lehetőségeket, már a döntési folyamat legelején” – vallják a kutatók.
Forrás: Medipress.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.